Costul la roşu al Catedralei Mântuirii Neamului, cât 8 kilometri de autostradă

Construcţia la roşu a Catedralei Mântuirii Neamului va costa aproximativ 200 de milioane de euro, cât 8 kilometri de autostradă, a precizat marţi (23 februarie 2010) într-o conferinţă de presă, inginerul Nicolae Noica, încercând să combată afirmaţiile potrivit cărora lucrările ar fi prea costisitoare în condiţiile crizei economice.

“Marea problemă cu care ne confruntăm este cât costă, se spune că n-avem bani. Vreau să vă spun că această catedrală, la roşu, costă între 180 de milioane şi 200 de milioane de euro. Împărţiţi-i la 25 de milioane de euro pe kilometru şi veţi constata că înseamnă cât 8 kilometri de autostradă. Vă întreb: poporul acesta român, ortodox, nu merită 8 kilometri de autostradă?

Ne întrebau de ce nu dăm banii la spitale… Este un spital al sufletului, nu unul al trupului”, a argumentat Nicolae Noica, reprezentantul Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române.
Inginerul a confirmat că Patriarhia intenţionează să adune banii necesari şi prin intermediul unei loterii. Aşa cum pentru Ateneul Român s-au strâns, la sfârşitul secolului al XIX-lea, 500.000 de lei de aur, sub sloganul “Daţi un leu pentru Ateneu”, Patriarhia vine cu îndemnul “Un dar pentru eternitate”.

Nicolae Noica a afirmat că, pentru întocmirea machetei Catedralei, patriarhul Daniel a iniţiat dezbateri, s-a pus la dispoziţie un caiet de sarcini şi o temă, o ilustrare a ceea ce se doreşte să se zidească.
“Afirm că este un model cum se poate face o lucrare publică. Dacă acest lucru l-ar înţelege toţi guvernanţii noştri, autostrăzile n-ar mai costa cât costă, lucrările n-ar mai rămâne neterminate”, a punctat Nicolae Noica.

În privinţa proiectului Catedralei, episcopul vicar patriarhal Ciprian Câmpineanul a amintit că licitaţia de selectare a lucrărilor a fost lansată pe 28 decembrie 2009, iar ofertanţii şi-au putut depune dosarele până pe 26 ianuarie. Declararea ofertanţilor validaţi se va face printr-un comunicat de presă. Oferta de participare, conţinând studiul de fezabilitate şi documentaţia tehnică pentru emiterea autorizaţiei de construcţie urmează să se depună până pe 31 mai.

Ofertele depuse vor fi evaluate de o comisie de specialişti, în termen de o lună, iar pe 30 iunie Patriarhia va anunţa câştigătorul proiectului, urmând ca în luna iulie se fie selectat constructorul Catedralei. Patriarhia Română doreşte să demareze lucrările cel târziu la începutul lunii august, iar până la sfârşitul anului 2013 Catedrala să fie construită şi acoperită. Apoi se va intra în faza de finisări şi dotare cu mobilier, pentru a fi târnosită în 2015, a mai spus PS Ciprian Câmpineanul.

Proiectul clasat pe locul al doilea va fi premiat cu suma de 40.000 de euro, cel de pe locul al III-lea cu 30.000 de euro. Premiul I va fi al câştigătorului contractului, care va realiza Catedrala Mântuirii Neamului. Totodată, autorii altor proiecte care vor fi apreciate de specialişti vor primi recomandarea Patriarhiei Române de a realiza noi biserici.

Cât priveşte dimensiunile şi capacitatea noii catedrale, ea va avea 120 de metri lungime, 70 metri lăţime, 120 metri înălţime, iar în interior vor încăpea 5.000 de persoane, fiind ca suprafaţă de 10 ori mai mică decât clădirea Parlamentului din vecinătate, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Ideea înălţării unui lăcaş de cult reprezentativ pentru poporul român a fost pusă prima dată în anul 1887, după cucerirea Independenţei de Stat, proclamarea regatului, în 1881, şi recunoaşterea autocefaliei Bisericii Române, în 1885.
După Primul Război Mondial şi desăvârşirea unităţii de stat a României, în 1918, Patriarhul Miron Cristea a reluat ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, în anul 1929, stabilind ca amplasament Piaţa Unirii, unde a şi pus piatra de temelie a acestei catedrale.

În februarie 1999, Patriarhul Teoctist a sfinţit şi a pus ca piatră de temelie, tot în acest loc, o cruce. Construirea Catedralei Mântuirii Neamului a suscitat, de-a lungul timpului, o serie de polemici între reprezentanţii Guvernului şi cei ai Primăriei Capitalei. BOR a primit, începând din anul 1996, mai multe oferte din partea autorităţilor privind terenul pentru construirea catedralei. Prima propunere a fost Piaţa Unirii, iar în perioada 1999 – 2002 se discuta despre axul Bulevardului Unirii în faţa terenului pe care ar fi trebuit să se înalţe Opera.

Însă, amplasamentul din Unirii a fost schimbat. Guvernul Năstase a transmis, în 2004, în folosinţa BOR cinci hectare din Parcul Carol, pe platoul central, unde urma să se demoleze mausoleul şi să fie ridicată catedrala. Primarul general Traian Băsescu s-a opus atunci acestei decizii, câştigând procesele în instanţă cu autorităţile care au emis autorizaţii pentru construirea catedralei – Primăria sectorului 4 şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Au urmat dezbateri aprinse între tabăra celor care doreau ridicarea construcţiei în Parcul Carol şi persoanele care militau pentru prezervarea spaţiilor verzi. Pe data de 4 martie 2005, Sfântul Sinod al BOR a validat hotărârea Consiliului Naţional Bisericesc (CNB) privind acceptarea propunerii Primăriei Capitalei referitoare la construcţia Catedralei Mântuirii Neamului pe terenul de lângă Palatul Parlamentului.

În aceeaşi lună, Patriarhia Română a primit prin ordonanţă de urgenţă terenul din Dealul Arsenalului pentru construirea catedralei. Ansamblul Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului urma să aibă în posesie 11 hectare de teren, din care şase hectare destinate exclusiv clădirii. Pe 6 aprilie 2006, consilierii municipali au aprobat proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construcţia Catedralei Neamului.

La jumătatea anului 2006, apar nemulţumiri ale reprezentanţilor BOR vizavi de eliberarea certificatului de urbanism pentru catedrală de la Primăria sectorului 5. Totodată, la acel moment, existau 18 cereri de retrocedare pe terenul pe care urmează să se construiască Catedrala Mântuirii Neamului.

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 4,33 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

3 Comentarii

  1. mario

    de la un timp biserica in loc sa ajute nevoiasii cheltuie banii pe imensitati luxuriante,fara rost.PREASFINTITE ADUTI AMINTE CA DOMNUL ISUS SA NASCUT INTR-O IESLE NU INTR-O CATEDRALA CIT CASA POPORULUI.cu utilitatile lunare care se va plati sar hrani un sat de nevoiasi.PREASFINTE TI-AI CAM UITAT CREDINTA.

  2. freespirit

    n-au decat sa construiasca catedrala dar sa stranga preotii bani, in frunte cu mitropolitul. nu inteleg de ce au nevoie si de teren si de un munte de bani platiti de la buget (adica ai mei, ai tai, etc..) sa construiasca o monstruozitate de cladire. exista suficiente biserici, cred, pentru ipocritii neamului. nu dimensiunea bisericilor da masura credintei dar se pare ca ierarhii la varf si politicienii care ii sprijina n-au auzit lucrul asta.

  3. Anca Nicoleta

    traim in zile in care pana si catedrala mantuirii neamului are cont pe facebook, dar oameni din sate si comune nu mai pot avea acces la ingrijire medicala decat la 100 km distanta! mi se pare dezgustator cat a ajuns sa se comercializeze religia si cat de ipocrita a ajuns biserica! Intrebati saracii daca isi doresc aceasta catedrala! Cu tot aurul din biserici s-ar eradica saracia din toata lumea…insa preotii si politicientii prefera sa se uite la potire si altare de aur decat sa vada realitatea de pe strazi! Cel mai probabil cineva de pe la conducere iar ia un comision gras de pe urma acestei constructii…deci, de ce nu?

Comentează acest articol

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

siti chat gratis senza abbonamento nuovi amici su whatsapp conoscere la gente chat android download donne jouet chat annunci matrimoniali roma gratis chat online senza registrazione inglese kidney bean phaseolus vulgaris l come trovare amici su twitter da facebook relazioni sociali formia chat per single libere where to buy natrol carb intercept kidney beans nutrition white kidney beans protein are beans a good weight loss food black eyed beans for weight loss l anima gemella sergio rubini phaseolus vulgaris images white kidney bean carb intercept trovare amici a torino annunci matrimoniali gratuiti firenze only single friend yahoo conoscere ragazze sul web white bean benefits chat love story 2 feste per single fine anno come conoscere donne in chat carb intercept pills white bean extract now chat per single gratis serie white kidney beans recipe indian rice and kidney beans recipe agenzie matrimoniali donne russe russian dating gallery cerco un amore siti sicuri per conoscere persone carb blocker reviews siti per annunci francesi z chat e gratis cuccioli cerca amici 30 cuori solitari libro chat libere per ragazzi relazioni sociali ladispoli anna conoscere gente su whatsapp eventi per single in italia ricerca persone in canada crociere per single blog cerco moglie non stabile trova amici iphone non funziona crociera per single da venezia annunci on line secolo xix where to buy dietrine carb blocker cerco amore serio siti per trovare casa yahoo what is a total complex carbohydrates single speed forum italia chat universitaria roma line chat 320x240 siti per parlare e sfogarsi incontra gente genova white kidney bean extract mayo clinic coconut water benefits for kidney giochi per ragazze gratis la parrucchiera chat gratis senza registrazione salerno siti di incontro per ragazzi minorenni carb blocker herbs app store android funktioniert nicht mehr sito per incontrare single solo donne facebook android chat imessage chat online romanesc gratis cu web chat per single migliori le crociere per single annunci gratis barche duck white kidneys recipes cerco persona con numero telefonico black kidney beans calories free chat therapy online line chat 5800 nokia trovare l amore su internet annunci privati affitto torino buy white kidney bean extract online how to cook kidney beans quickly cuori solitari sardegna siti annunci ufficio annunci affitti milano studenti chat gratis senza registrazione net cerco amicizie in germania viaggi per 50 anni single annunci privati yorkshire calories in 50g red kidney beans phaseolus vulgaris var. nana cercavo amore e invece locali per donne single napoli come fare nuove amicizie dopo una separazione where to buy phase 2 white kidney bean extract nuovi amici facebook siti di incontro migliori carb blocker on induction dating online how to write a profile green coffee beans for weight lose chat x singles kidney cleanse benefits russian dating belgium relazioni sociali re di roma white beans vs cannellini beans phaseolus vulgaris chromosome number single chat new zealand siti per conoscere gente yahoo siti di annunci economici gratuiti meetic chat payant name the 3 complex carbohydrates single chat new zealand sistema di sicurezza aqualock motori di ricerca internazionali dating italian man carbohydrates in northern beans red kidney beans omega 3 web chat gratis e senza registrazione white kidney beans chat gratis senza registrazione libera white kidney beans weight loss phaseolus vulgaris ppt online dating in your 60s how to filter single friends on facebook incontra gente messages index trova amici udine chat gratis senza registrazione veloce chat with single guys viaggi per single forum carb blocker livestrong crociera per single settembre chat online 5 para a meia noite south beach diet turkey and black bean chili chat con foto movil agenzie matrimoniali umbria cercasi amore per la fine del mondo trama chat senza registrazione lista can i eat canned kidney beans raw white beans no gas cerco amica per andare a ballare online nigerian chat appuntamento al buio cieco para que serve fat blocker come fare per trovare indirizzo email black bean extract c3g nuovi amici macerata cuccioli cerca amici zoo 2 where can you get white kidney bean extract juggalo love chat line cuccioli cerca amici mare conoscere gente straniera online giochi per ragazze gratis la parrucchiera nuovi amici monza cerca persone su internet cerco ragazza disabile chat gratis zaragoza sin registro agenzie di viaggio per single a roma romania e donne verona belluno single white bed frame white beans meaning in hindi siti annunci biglietti concerti come conoscere donne in internet donne sole guidonia benefits of white kidney beans trovare amici latitude sito per single esigenti appuntamento al buio aiuto chat gratuita per singles trova amici iphone non funziona chat on yahoo online rapporto di coppia alla pari download chat italiano rapporto di coppia dopo il parto solo per donne fenomenali white kidney side effects roma chat zigo dating online logan henderson sistema di sicurezza sociale vacanze per single in romagna cerca persona in facebook chat gratis senza registrazione per ragazzi chat tradimenti senza registrazione pure white kidney bean extract diet what is the difference between red and white kidney beans siti di ricerca cerco mogli est europa conoscere nuove persone online does natrol carb intercept phase 2 work para que sirve el white kidney bean chatta gratis subito amicizie femminili morbose vacanze per single over 60 does eating beans make you lose weight speed dating montreal online trova amici facebook su twitter garcinia cambogia with white kidney bean relazione di coppia e stress white kidney bean soup recipes chat gratis senza obbligo di iscrizione