Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ a împlinit 92 ani

10 februarie 2011

Neamţ, Prima pagină, Regional

Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ a împlinit 92 ani

- Părintele Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă împlineşte joi (10 februarie 2011) venerabila vârstă de 92 de ani. De ziua sa, slujitorii Mănăstirii de la Petru Vodă, aşezare monahală întemeiată de părintele Iustin, au pregătit un Te Deum pentru a-l sărbători pe monah.

-Parintele Iustin a primit 12 ani de inchisoare pentru ca a dat de mancare unui om considerat periculos de catre comunisti. Dupa 12 ani de temnita grea a mai primit inca 4, pentru ca pedeapsa nu isi făcuse rostul. Adica nu il schimbase pe Dumnezeu cu idealul comunist. –Parinte Iustin, de ce ati mai avut nevoie de inca patru ani? Ce ati mai invatat? Sa ii iertati? – Nu, mai!, a raspuns Parintele. Ii iertasem. In ceilalti 4 ani am invatat sa-i iubesc.


Părintele Iustin Pârvu şi-a început viaţa monahală la mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor se înscrie la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odesa.

După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa săvârşind-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud.

Înainte de a fi trimis la “reeducare” la Piteşti, este trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie.

“Părintele Iustin Pârvu a stat închis 17 ani în închisorile comuniste, la Aiud fiind perioada cea mai îndelungată şi mai grea. Nu şi-a scris, din păcate, amintirile despre acea perioadă. Părintele a preferat mai mult să exorcizeze acea perioadă din istorie prin rugăciune, prin construcţia spirituală cu care s-a învrednicit, de care multă lume s-a bucurat”, consemnează scriitorul nemţean Adrian Alui Gheorghe în cartea “Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă şi iubire”.

Toţi cei care şi-au petrecut o parte din viaţă alături de părintele Iustin, în închisoarea de la Aiud, au remarcat harul cu care este înzestrat stareţul de la Petru Vodă. Unul dintre cei care părintele Iustin a stat în celulă este preotul Vasile Pătraşcu, un slujitor al lui Dumnezeu din Bucureşti. Acesta îşi aminteşte de cum l-a ajutat părintele pe un fost şef al controlorilor de tramvai din Iaşi să treacă peste perioadele de izolare, chiar dacă era grav bolnav.

“La una din celule a fost izolat părintele Iustin şi moş Cocâlnău, la cealaltă eu şi Mihai Lungeanu. Moş Cocâlnău era bătrân şi bolnav. Acesta, în celulă, stătea numai în pat, fiind bolnav. Avea în mâini nişte pastile pe care le trecea din una în alta fără să spună nimic…

Dacă în prima fază am crezut că moş Cocâlnău o să moară la izolare, ne-am dat seama că Dumnezeu a vrut să fie izolat cu părintele Iustin Pârvu, care l-a întărit cu rugăciune şi cu cuvinte de îmbărbătare. După două săptămâni de izolare, Moş Cocâlnău a revenit în celula de unde a plecat”, povesteşte preotul Vasile Pătraşcu.

În aceeaşi lucrare a lui Adrian Alui Gheorghe, Grigore Caraza, un alt deţinut de la Aiud îşi aminteşte de faptele de milostenie ale stareţului nemţean.

“L-am întâlnit pe părintele Iustin la Aiud, unde ne aflam împreună ca voluntari în slujba neamului… Mi-e dificil să aleg întâmplări individualizate, din multele amintiri pe care le am din acea vreme, pentru că trăiam ca fiinţe încolţite de pericole, de foame, de frig şi prima raţiune era supravieţuirea.

Dar vreau să reţin un fapt deosebit din viaţa părintelui în închisoarea de la Aiud. Într-o iarnă deosebit de friguroasă, anul nu mi-l amintesc, părintele rămăsese aproape dezbrăcat. Dacă în privinţa hainelor mai mergea cum mai mergea, problema cea mai gravă era a bocancilor. Administraţia închisorii nu ne mai asigura nimic…, de asta în loc de încălţări părintele a primit o carte poştală să scrie acasă, să-i trimită bocanci…

În celula părintelui însă fusese adus, în acele zile, un deţinut nou care târa după dânsul nişte bocanci care aveau numai feţe, tălpile lipseau, aşa că bietul băiat avea picioarele numai răni şi la fiecare pas scotea câte un geamăt. Fără ezitare părintele şi-a scos bocancii şi i-a dat tânărului, spunându-i: Iată, măi frate, ţine acestă încălţăminte şi bucură-te de ea, că mie nu-mi mai trebuieşte, eu sunt mai vechi aici şi mă descurc!…”, istoriseşte Grigore Caraza.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, a mai primit, în 1960, încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţa sa. În 1964 este eliberat şi devine muncitor forestier.

După doi ani, în 1966, revine la viaţa monahală, la mănăstirea Secu, unde a fost preot monah. Din dorinţa de a-l controla, conducerea comunistă a ţării îl obligă pe părintele Iustin în anul 1975 să slujească la mănăstirea Bistriţa.

După 1990, părintele Iustin se întoarce la mănăstirea Secu şi, până în 1991, este preot şi duhovnic la acestă mănăstire. Doi ani mai târziu, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune.

În 1991, întemeiază mănăstirea de la Petru Vodă. Părintele îşi continuă misiunea de a schimba câtuşi de puţin această lume şi, în 2000, ridică un schit de maici lângă mănăstirea Petru Vodă, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni, iar, trei ani mai târziu, înfiinţează o publicaţie de învăţătură şi atitudine ortodoxă, cu apariţie lunară, numită “Glasul Monahilor”.

“În chilia mică a părintelui Iustin par a se întâlni toate drumurile din România. Este o intersecţie de duh şi speranţă. Aici se întâlnesc toate colburile şi toate disperările şi toate încercările.
Oamenii aduc bruma lor de suflet, o cară cu ei de departe, iar în chilie, pe un colţ de pat sau stând în genunchi, lasă toată oboseala, ca alpiniştii care, după ce au atins vârful, se relaxează pentru că ştiu că urmează mult mai lesnicioasa coborâre”, descrie Adrian Alui Gheorghe în cartea “Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă şi iubire”, modul în care părintele Iustin îi primeşte pe toţi cei care doresc să scape de povara păcatului sau pur şi simplu caută un loc de liniştire a sufletului.

LA MULTI ANI, PARINTE!


Părintele Iustin Pârvu, despre

Lipsa de iubire

Noi trebuie sa urmam pilda Mantuitorului, Care a luat asupra Sa pacatele intregii omeniri: atunci cand vedem ca fratele face o greseala, sa nu ne grabim sa aruncam degraba cu piatra in el, ci mai intai sa ne socotim noi vinovati pentru acea greseala si aceasta inseamna sa purtam slabiciunile fratelui si astfel el se usureaza.

Cel mai mult iubeste Dumnezeu acest tip de jertfa si nu exista cununa mai mare ca pentru aceasta, pentru ca asa a spus Domnul: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta si cu tot sufletul tau si cu tot gandul tau”, aceasta este intaia si marea porunca. Iar a doua, asemenea ei: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”. Dar sa nu credem ca noi, daca suntem mizerabili la suflet putem ajuta societatea mizerabila de azi.

De caderea celui din preajma ne facem vinovati si noi, fara discutie. Lipsa de iubire e ca lipsa de sprijin. Nu-l iubesti pe Dumnezeu, daca nu-l iubesti pe aproapele tau. De raul din lume suntem vinovati fiecare, daca tratam cu indiferenta ce i se intampla vecinului, fratelui, prietenului sotului, parintelui, atunci nu mai putem pretinde ca noua sa ne intinda mana cineva, degeaba asteptam ajutorul lui Dumnezeu.

Spune Sfantul Evanghelist Ioan (4: 7-21):  Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane intru el. Intru aceasta a fost desavarsita iubirea Lui fata de noi, ca sa avem indraznire in ziua judecatii, fiindca precum este Acela, asa suntem si noi, in lumea aceasta. 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

5 Comentarii

 1. monica

  Buna ziua,
  nu il cunosc personal pe marele Preot dar imi doresc foarte mult sa il vizitez .Sper sa imi ajute Bunul Dumnezeu…….

 2. georgeta

  Nu l-am cunoscut pe parintele iustin si as dori sa-l cunosc,sa vorbesc cu dansul.Oare mai este cu putinta sa fac acestea ca am aflat de pe net ca ar fi bolnav.Cine are informatii despre dansul l-as ruga sa ma ajute si sa mi le dea.

 3. AUREL

  OMUL ASTA A LUPTAT PENTRU TARA CA IN ZIUA DED AZI NOI SA FIM LIBERI

 4. apostol Adriana

  Cu ajutorul Lui Dumnezeu ,eu impreuna cu fam.mea am fost la Parintele de citeva ori ,i-am spus problemele noastre si am aflat ajutor de la el ,ne-a incurajat ,si asa precum a zis ca se vor rezolva lucrurile asa a si fost,timpul a aratat acest lucru.Va sfatuiesc pe toti credinciosii sa mergeti la el ,va v-a usura sufletele si va v-a lumina .Mergeti acum cit mai este cu noi,e batrin si in curind Dumnezeu il v-a lua la El.

 5. ionescu dana

  Am ajuns la Manastirea Petru Voda, dupa ce o cunostiinta ne-a ajutat si a facut programare pentru noi. A iesit o maicuta a strigat pe cei de pe lista, dupa care a aparut o alta maicuta si ne-a avertizat ca nu avem voe sa trecem mai mult de 10 persoane in pomelnic, jenant si deranjant ca sa te conditioneze la biserica. Am ajuns la parintele Iustin Parvu, mi-am permis sa-i spun ca nu sunt de acord cu el, acesta a intors totul impotriva mea si m-a determinat sa plec de acolo atat de dezamagita, incat ar fi trebuit sa-mi pun capat zilelor pentru ca trupul meu nu-si mai gaseste sensul pe acest pamant. Am avut nevoie de timp ca sa ma refac, de fapt sfaturile parintelui sunt date in functie de starea lui, de ce parinte Cleopa, le dadea o speranta tuturor pacatosilor care mergeau la el? Cred ca nu ne putem juca cu viata unui om si sa-i spunem ce sa faca daca nu are capacitatea de a decide!! Intamplator mai am un bun amic care a stat o vreme la parintele Iustin si l-a indocrinat cu miscarea legionara ca trebuie sa ne inarmam si sa-i lichidam pe politicieni, lucru cu care nu sunt de acord. Deranjant a fost faptul ca s-a uitat si la ce suma de bani am pus in pomelnic. Fiecare face cum crede este o exeperienta reala, sunt ortodoxa, cred in valorile bisericii, am marturisit ce am trait ………..daca nu as fiu un om puternic, ar fi trebuit sa ma sinucid! Este normal ca un preot sa te lase sa pleci asa de la el fara nicio o speranta si sa te faca sa crezi ca el detine adevarul absolut!!!!

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

pinto bean diet weight loss Social network adulti Dating a russian girl tips green coffee bean extract weight loss supplements reviews Siti come chatroulette R add more tick marks green coffee bean at gnc Infedele 8 ottobre 2012 Chatear con amigos d facebook D comunicazione srl Chat senza registrazione ragazze Annunci jeep usate milano lipo slim green coffee free trial Lasciare o tradire Y yo pensando en ella como si fuese unica letra L'uomo ragno e i suoi fantastici amici ita green mountain coffee canada online Comunicazione grafica leptin green coffee 1000 test Chat espanol Amicitreni 6 amici si apprestano a giocare una partita kleissinger labs green coffee Comunicazione 730-4 software Come trovare amici a 50 anni Chat gratis senza registrazione frosinone Network marketing 1 Donna Drive, Coatesville, Pennsylvania Dating 7 years apart Scommesse singole o multiple coffee green hills nashville Bai hat hot n cold cua soc chuot apple green coffee maker Donne sole in vacanza Trovare amici a como Quanti annunci gratuiti si possono mettere su subito Ragazze youtube italiane how to make green mountain iced coffee Amici 2014 Le donne sposate lasciano il marito per l'amante Anima gemella ramazzotti Online dating 30 something doctor oz green coffee pill Tra l'amicizia e l'amore c'e' la distanza di un bacio Pc ita brink of consciousness i delitti dei cuori solitari Chat free quick Comunica wikipedia Rencontre avec meetic site de rencontres et chat pour célibataires L'anima gemella streaming Rincontro dizionario Amore ritorna Amor amor amor green coffee bean max benefits Uomini e donne zelig Annunci privati affitti negozi milano Red hat enterprise linux 5 command line update Agenzia matrimoniale empoli Pas de chat all'italiana Armor games pure green coffee bean extract and dr oz I migliori siti per incontrare l'anima gemella Chatroulette w polsce Amore 50 anni green coffee extract and diabetes Ragazze manga R amorim pure green coffee bean extract vitamin shoppe green coffee extract uk Fotografia punto d incontro Ragazzi alla pari pure green coffee bean extract wiki green coffee diet free sample green coffee bean max customer service A comunicação elementos da comunicação Amore 4 anni di differenza X comunicação Chat over 40 italia italy Chat simili ad ciao amigos Annunci365 matrimoniali Uomini single perchè kona green coffee beans wholesale L'anima gemella streaming Chat gratis senza registrazione i are coffee grounds green or brown compost How to backup line chat history on iphone groupon pure green coffee bean green mountain coffee jobs vermont Tosh.0 dating game Miller g. uomini donne e code di pavone. einaudi 2002 Trova amici da email Chat 2 chat free 1 Donna Trail, Fairfield, Pennsylvania Infedele dichiarazione dei redditi I ragazzi stanno bene Foto ragazzi 14 anni Caritas y emoticones para facebook chat green day 409 in your coffee maker live Chapa c amor C'est la mère michel qui a perdu son chat Il tempo che rafforza le amicizie affievolisce l'amore Pokemon y chat room Web chat ciao amigos Incontriamoci 135 Amici e vicini streaming Amore criminale video Chat with over 50 Office 365 single sign on server requirements Siti di incontro per single gratis It single source of truth green coffee has caffeine Annunci cerco lavoro Chat facile veloce Penguin chat 3 play online Nuove chat gratuite Tosh.0 dating game Annunci torino ps3 Cosa vuol dire la y tra parentesi Anima gemella ricerca My little pony l'amicizia è magica 06 quest laboratories green coffee bean extract Siti simili a 77chat starbucks green coffee refreshers calories Design della comunicazione yahoo Airg chat nextel Channel 4 online dating documentary S donnelly swansea Unexplainable russian dating site pictures Chat senza registrazione seria Online dating horror stories green coffee bean max malaysia Como chatear en facebook con 2 amigos Amicizia uomo cavallo Chat irc tiscali Annunci pappagalli skinny green coffee wikipedia Chat over 40 torino Ciaoamigos chat ragazze A to z auto lights and more Conoscere online green coffee bean natural weight loss Dating line Chat gratis over 50 bis Terra chat amigos valencia highest quality green coffee extract Escort santa margherita di pula green oak coffee table Comunicazione vies Rocky 3 primo incontro Mortal kombat 9 chat room Tradire trasgredire streaming Mi piace la zucchina chatroulette Ragazze rapite in siria Web chat ciaoamigos Online dating getting her number The sims 2 tradire Ciaoamigos chat per android green coffee bean extract meijer M donnelly glasnevin Bakeca annunci lavoro genova Trova amici virgilio Amore cucina e curry Meetic messenger flashchat pro nutra green coffee bean side effects yoyo green tea coffee Le relazioni pericolose pdf green mountain coffee roasters company information Como se escribe i en ingles Chat online zoey 101 7 ragazze e 3 ragazzi Conoscere ragazze ucraine a milano Je n'arrive pas a mettre ma cam sur chatroulette Annunci fallimenti genova green coffee bean extract smoothie king Chatroulette italiana kidney beans nutrition Chat irc nostale Annunci genova cuccioli X-comunicacion Come faccio a trovare i miei amici su skype Relazioni filemaker Chat room yahoo messenger 11.5 Miller g. uomini donne e code di pavone. einaudi 2002 Divine 9 dating Chat online telecom Chat libera chat pure green coffee bean extract max reviews Quali sono le chat gratis in italia Online chat r Annunci affitti roma no agenzie Chatvibes video calls for facebook chat 1.05 Cuori solitari beatles Single by contract parte 1 ita Donne yazide schiave Il mondo di patty 2 amicizie tradimenti e bugie parte 2 Incontro karmico come riconoscerlo Meetic gratis una settimana Amicimar s.r.l leptin green coffee black green coffee bean max womens health Community n. oed online. july 2009. oxford university press Annunciazione 8 aprile green coffee extract weight loss on dr oz 1 Donna Drive, Coatesville, Pennsylvania Chat ragazze facebook Agenzia matrimoniale bergamo Wechat ou line how to use green coffee bean pills green coffee beans unroasted Capelli maschili 2013 Comunicazione uniroma3 Siti d annunci lime green gloss coffee table Free chat line 818 Chat over 40 senza reg Cantanti italiani maschi anni 90 Airg chat en español gratis Chat ragazzi ricchi thinslim pure green coffee bean extract Chatear con amigos de 7 años coffee in greenville sc Singole verona Ragazzi che fanno l'amore in macchina Comunicazione 55 prosecuzione lavori 2013 pure super green coffee extract 800 mg ingredients Trova amici non funziona ios 7 Donne rifatte Film x ragazze d'amore Comunicazione obbligatoria intermittenti xml Cheat 8 pool Foto ragazzi giamaicani Como se pronuncia la letra h en ingles It chat random Eq 2 enable voice chat 3 dating show Annunci gratuiti case vacanza gca pure green coffee bean extract Foto ragazzi hunk Annunci gratis la pulce Tipologia b saggio breve social network internet new media Free crochet hat pattern for 5 year old green coffee revolution Nuove amicizie whatsapp Social network work white kidney bean supplement What is a single covalent bond why does it form green coffee bean extract whole foods market Job annunci milano Amicizia oriana fallaci green coffee and colon cleanse diet uk Ex ragazze di non è la rai