Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ a împlinit 92 ani

10 februarie 2011

Neamţ, Prima pagină, Regional

Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă din Neamţ a împlinit 92 ani

- Părintele Iustin Pârvu de la mănăstirea Petru Vodă împlineşte joi (10 februarie 2011) venerabila vârstă de 92 de ani. De ziua sa, slujitorii Mănăstirii de la Petru Vodă, aşezare monahală întemeiată de părintele Iustin, au pregătit un Te Deum pentru a-l sărbători pe monah.

-Parintele Iustin a primit 12 ani de inchisoare pentru ca a dat de mancare unui om considerat periculos de catre comunisti. Dupa 12 ani de temnita grea a mai primit inca 4, pentru ca pedeapsa nu isi făcuse rostul. Adica nu il schimbase pe Dumnezeu cu idealul comunist. –Parinte Iustin, de ce ati mai avut nevoie de inca patru ani? Ce ati mai invatat? Sa ii iertati? – Nu, mai!, a raspuns Parintele. Ii iertasem. In ceilalti 4 ani am invatat sa-i iubesc.


Părintele Iustin Pârvu şi-a început viaţa monahală la mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. În anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor se înscrie la Seminarul monahal de la Cernica, lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, până la Odesa.

După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa săvârşind-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud.

Înainte de a fi trimis la “reeducare” la Piteşti, este trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie.

“Părintele Iustin Pârvu a stat închis 17 ani în închisorile comuniste, la Aiud fiind perioada cea mai îndelungată şi mai grea. Nu şi-a scris, din păcate, amintirile despre acea perioadă. Părintele a preferat mai mult să exorcizeze acea perioadă din istorie prin rugăciune, prin construcţia spirituală cu care s-a învrednicit, de care multă lume s-a bucurat”, consemnează scriitorul nemţean Adrian Alui Gheorghe în cartea “Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă şi iubire”.

Toţi cei care şi-au petrecut o parte din viaţă alături de părintele Iustin, în închisoarea de la Aiud, au remarcat harul cu care este înzestrat stareţul de la Petru Vodă. Unul dintre cei care părintele Iustin a stat în celulă este preotul Vasile Pătraşcu, un slujitor al lui Dumnezeu din Bucureşti. Acesta îşi aminteşte de cum l-a ajutat părintele pe un fost şef al controlorilor de tramvai din Iaşi să treacă peste perioadele de izolare, chiar dacă era grav bolnav.

“La una din celule a fost izolat părintele Iustin şi moş Cocâlnău, la cealaltă eu şi Mihai Lungeanu. Moş Cocâlnău era bătrân şi bolnav. Acesta, în celulă, stătea numai în pat, fiind bolnav. Avea în mâini nişte pastile pe care le trecea din una în alta fără să spună nimic…

Dacă în prima fază am crezut că moş Cocâlnău o să moară la izolare, ne-am dat seama că Dumnezeu a vrut să fie izolat cu părintele Iustin Pârvu, care l-a întărit cu rugăciune şi cu cuvinte de îmbărbătare. După două săptămâni de izolare, Moş Cocâlnău a revenit în celula de unde a plecat”, povesteşte preotul Vasile Pătraşcu.

În aceeaşi lucrare a lui Adrian Alui Gheorghe, Grigore Caraza, un alt deţinut de la Aiud îşi aminteşte de faptele de milostenie ale stareţului nemţean.

“L-am întâlnit pe părintele Iustin la Aiud, unde ne aflam împreună ca voluntari în slujba neamului… Mi-e dificil să aleg întâmplări individualizate, din multele amintiri pe care le am din acea vreme, pentru că trăiam ca fiinţe încolţite de pericole, de foame, de frig şi prima raţiune era supravieţuirea.

Dar vreau să reţin un fapt deosebit din viaţa părintelui în închisoarea de la Aiud. Într-o iarnă deosebit de friguroasă, anul nu mi-l amintesc, părintele rămăsese aproape dezbrăcat. Dacă în privinţa hainelor mai mergea cum mai mergea, problema cea mai gravă era a bocancilor. Administraţia închisorii nu ne mai asigura nimic…, de asta în loc de încălţări părintele a primit o carte poştală să scrie acasă, să-i trimită bocanci…

În celula părintelui însă fusese adus, în acele zile, un deţinut nou care târa după dânsul nişte bocanci care aveau numai feţe, tălpile lipseau, aşa că bietul băiat avea picioarele numai răni şi la fiecare pas scotea câte un geamăt. Fără ezitare părintele şi-a scos bocancii şi i-a dat tânărului, spunându-i: Iată, măi frate, ţine acestă încălţăminte şi bucură-te de ea, că mie nu-mi mai trebuieşte, eu sunt mai vechi aici şi mă descurc!…”, istoriseşte Grigore Caraza.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa, a mai primit, în 1960, încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţa sa. În 1964 este eliberat şi devine muncitor forestier.

După doi ani, în 1966, revine la viaţa monahală, la mănăstirea Secu, unde a fost preot monah. Din dorinţa de a-l controla, conducerea comunistă a ţării îl obligă pe părintele Iustin în anul 1975 să slujească la mănăstirea Bistriţa.

După 1990, părintele Iustin se întoarce la mănăstirea Secu şi, până în 1991, este preot şi duhovnic la acestă mănăstire. Doi ani mai târziu, el se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune.

În 1991, întemeiază mănăstirea de la Petru Vodă. Părintele îşi continuă misiunea de a schimba câtuşi de puţin această lume şi, în 2000, ridică un schit de maici lângă mănăstirea Petru Vodă, o casă de educaţie pentru copii şi un azil pentru bătrâni, iar, trei ani mai târziu, înfiinţează o publicaţie de învăţătură şi atitudine ortodoxă, cu apariţie lunară, numită “Glasul Monahilor”.

“În chilia mică a părintelui Iustin par a se întâlni toate drumurile din România. Este o intersecţie de duh şi speranţă. Aici se întâlnesc toate colburile şi toate disperările şi toate încercările.
Oamenii aduc bruma lor de suflet, o cară cu ei de departe, iar în chilie, pe un colţ de pat sau stând în genunchi, lasă toată oboseala, ca alpiniştii care, după ce au atins vârful, se relaxează pentru că ştiu că urmează mult mai lesnicioasa coborâre”, descrie Adrian Alui Gheorghe în cartea “Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă şi iubire”, modul în care părintele Iustin îi primeşte pe toţi cei care doresc să scape de povara păcatului sau pur şi simplu caută un loc de liniştire a sufletului.

LA MULTI ANI, PARINTE!


Părintele Iustin Pârvu, despre

Lipsa de iubire

Noi trebuie sa urmam pilda Mantuitorului, Care a luat asupra Sa pacatele intregii omeniri: atunci cand vedem ca fratele face o greseala, sa nu ne grabim sa aruncam degraba cu piatra in el, ci mai intai sa ne socotim noi vinovati pentru acea greseala si aceasta inseamna sa purtam slabiciunile fratelui si astfel el se usureaza.

Cel mai mult iubeste Dumnezeu acest tip de jertfa si nu exista cununa mai mare ca pentru aceasta, pentru ca asa a spus Domnul: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta si cu tot sufletul tau si cu tot gandul tau”, aceasta este intaia si marea porunca. Iar a doua, asemenea ei: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”. Dar sa nu credem ca noi, daca suntem mizerabili la suflet putem ajuta societatea mizerabila de azi.

De caderea celui din preajma ne facem vinovati si noi, fara discutie. Lipsa de iubire e ca lipsa de sprijin. Nu-l iubesti pe Dumnezeu, daca nu-l iubesti pe aproapele tau. De raul din lume suntem vinovati fiecare, daca tratam cu indiferenta ce i se intampla vecinului, fratelui, prietenului sotului, parintelui, atunci nu mai putem pretinde ca noua sa ne intinda mana cineva, degeaba asteptam ajutorul lui Dumnezeu.

Spune Sfantul Evanghelist Ioan (4: 7-21):  Dumnezeu este iubire si cel ce ramane in iubire ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane intru el. Intru aceasta a fost desavarsita iubirea Lui fata de noi, ca sa avem indraznire in ziua judecatii, fiindca precum este Acela, asa suntem si noi, in lumea aceasta. 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

5 Comentarii

 1. monica

  Buna ziua,
  nu il cunosc personal pe marele Preot dar imi doresc foarte mult sa il vizitez .Sper sa imi ajute Bunul Dumnezeu…….

 2. georgeta

  Nu l-am cunoscut pe parintele iustin si as dori sa-l cunosc,sa vorbesc cu dansul.Oare mai este cu putinta sa fac acestea ca am aflat de pe net ca ar fi bolnav.Cine are informatii despre dansul l-as ruga sa ma ajute si sa mi le dea.

 3. AUREL

  OMUL ASTA A LUPTAT PENTRU TARA CA IN ZIUA DED AZI NOI SA FIM LIBERI

 4. apostol Adriana

  Cu ajutorul Lui Dumnezeu ,eu impreuna cu fam.mea am fost la Parintele de citeva ori ,i-am spus problemele noastre si am aflat ajutor de la el ,ne-a incurajat ,si asa precum a zis ca se vor rezolva lucrurile asa a si fost,timpul a aratat acest lucru.Va sfatuiesc pe toti credinciosii sa mergeti la el ,va v-a usura sufletele si va v-a lumina .Mergeti acum cit mai este cu noi,e batrin si in curind Dumnezeu il v-a lua la El.

 5. ionescu dana

  Am ajuns la Manastirea Petru Voda, dupa ce o cunostiinta ne-a ajutat si a facut programare pentru noi. A iesit o maicuta a strigat pe cei de pe lista, dupa care a aparut o alta maicuta si ne-a avertizat ca nu avem voe sa trecem mai mult de 10 persoane in pomelnic, jenant si deranjant ca sa te conditioneze la biserica. Am ajuns la parintele Iustin Parvu, mi-am permis sa-i spun ca nu sunt de acord cu el, acesta a intors totul impotriva mea si m-a determinat sa plec de acolo atat de dezamagita, incat ar fi trebuit sa-mi pun capat zilelor pentru ca trupul meu nu-si mai gaseste sensul pe acest pamant. Am avut nevoie de timp ca sa ma refac, de fapt sfaturile parintelui sunt date in functie de starea lui, de ce parinte Cleopa, le dadea o speranta tuturor pacatosilor care mergeau la el? Cred ca nu ne putem juca cu viata unui om si sa-i spunem ce sa faca daca nu are capacitatea de a decide!! Intamplator mai am un bun amic care a stat o vreme la parintele Iustin si l-a indocrinat cu miscarea legionara ca trebuie sa ne inarmam si sa-i lichidam pe politicieni, lucru cu care nu sunt de acord. Deranjant a fost faptul ca s-a uitat si la ce suma de bani am pus in pomelnic. Fiecare face cum crede este o exeperienta reala, sunt ortodoxa, cred in valorile bisericii, am marturisit ce am trait ………..daca nu as fiu un om puternic, ar fi trebuit sa ma sinucid! Este normal ca un preot sa te lase sa pleci asa de la el fara nicio o speranta si sa te faca sa crezi ca el detine adevarul absolut!!!!

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

garcinia cambogia extract drug interactions carb blockers for endomorphs white kidney bean extract supplements foods to eat on a no white diet white kidney beans extract benefits garcinia cambogia extract made in usa pure white kidney bean extract at gnc nutritional value of canned red kidney beans canned kidney beans indian recipe nutrigold garcinia cambogia gold results where to buy dietrine carb blocker forever garcinia plus reviews does garcinia cambogia affect your period vegan complex carbohydrates ultimate starch and fat blocker reviews white beans with pesto taking carb blockers on atkins benefits of eating goat kidney best time to take white kidney bean extract how are complex carbohydrates good for you phase ii white kidney bean extract white kidney beans or navy beans garcinia cambogia extract pure max benefits of kidney cleanse kidney beans in crock pot complex carbohydrates foods to eat white bean extract benefits and side effects green coffee beans weight loss australia what is a white kidney bean called fat blocker fat burner carb blocker tea concentrate where can i get garcinia cambogia select natrol carb intercept para que sirve garcinia cambogia extract free shipping do black beans help lose weight phaseolus vulgaris leucoagglutinin does natrol carb intercept phase 2 work white kidney beans in gujarati garcinia cambogia extract pure hca kidney beans salad natrol carb intercept with phase 2 starch neutralizer reviews white beans kielbasa recipe kidney beans for 8 month old miracle garcinia cambogia buy in canada refried beans from canned kidney beans carbohydrates in steamed green beans duck white kidney recipe garcinia cambogia tamarind fruit duck white kidneys recipes garcinia hca premium india reviews on garcinia cambogia max what garcinia cambogia brand is the best health benefits of kidney beans white beans diet health solutions pure garcinia cambogia where can i purchase garcinia cambogia fruit white kidney bean extract drug interactions garcinia cambogia fruit purchase side effects of black coffee bean extract garcinia cambogia nz free trial 2 digestible complex carbohydrates does garcinia cambogia taste good kidney bean extract for weight loss where can you buy garcinia cambogia in melbourne my garcinia cambogia diet original garcinia cambogia is it safe carb blockers reviews calories in 50g red kidney beans white kidney bean extract online carb blockers and diabetes do carb blockers help you lose weight garcinia does it really work white kidney bean facts canned kidney beans too hard where can i buy pure garcinia cambogia in canada health benefits of kidney beans rajma