Votul cu de-a sila!

Votul cu de-a sila!

- Onorabilul nostru Parlament – din păcate numai din obligaţie legiferată, nu şi prin prestaţie – este la jumătatea drumului ce duce spre comiterea unei noi boacăne antidemocratice, spre a contribui cu încă o încorsetare a civilizaţiei româneşti postdecembriste. Ceea ce ni s-a garantat a fi doar un drept, acela de a ne alege reprezentanţii în funcţiile de conducere de la diferite niveluri ale sistemului de administraţie, se doreşte a fi transformat în obligaţie cetăţenească.

 

Astfel, absenţa masivă de la vot, dată de faptul că populaţia a prins în sfârşit a înţelege cum stau lucrurile în acest sistem de doi lei, se doreşte a fi „corectată” nu prin înlăturarea naturală a dezamăgirilor produse votanţilor şi prin repunerea evoluţiei ţării şi a populaţiei pe un făgaş progresist, constructiv, ci prin aducerea la supunere, în lanţuri, fie ele şi metaforice, a populaţiei cu drept iniţial de vot.

Pentru cei care manifestă nemulţumiri cu privire la etichetarea sistemului ca fiind de doi lei: corupţia endemică tolerată, în pofida declaraţiilor sforăitoare împotrivă, lipsa de eficienţă, lipsa de coerenţă funcţională, lipsa de perspective vă spun ceva?

Vă rog să-mi arătaţi un singur proiect ce face parte dintr-o strategie naţională, urmărit şi aplicat consecvent de două guverne succesive având coloraturi politice diferite, în afară de integrarea în UE şi NATO. Sau măcar o strategie naţională de dezvoltare? Mulţumesc.

Cât despre zicerile despre o aşa zisa independenţă energetică naţională nu reprezintă nimic altceva decât o făţărnicie neruşinată. Cu ce încălzeşte majoritatea imensă a populaţiei că va cumpăra gaze naturale, petrol sau cărbuni din exploatarea resurselor româneşti, dacă va plăti exact cât plăteşte şi când acestea sunt importate? Singurul avantaj în acest caz este lipsa unei mâini de rus nervos pe robinetul de gaze. Prietenii ştiu de ce.

Dar să revenim la problema votului, aruncată pe tapetul Parlamentului de proiectul de lege emanat de deputatul mega-traseist Tudor Ciuhodaru.

Proiectul a trecut prin procedura aprobării tacite de Senat şi se află acum în dezbateri la Camera Deputaţilor. Observaţi modul de abordare de către Senatul României a acestui proiect de act normativ de o deosebită importanţă: prin aprobare tacită!

De altfel, instituţia aceasta complet nouă a acceptului tacit este în esenţă asimilabilă metodelor necinstite ce tind să definească şi să domine societatea de azi, lumea şmecherilor.  E o fofilare, un „neveu”, un fel de „ţi-am tras-o legal” mioritic, de inspiraţie occidentală.

Nu implică o asumare clară şi răspicată, un act de voinţă incontestabil, fără echivoc, nu poate fi caracterizată ca întru totul corectă, aşa cum ar fi normal într-un stat de drept, după cum fals se trâmbiţează că ar fi această biată ţară. E doar o mizerie speculativă, o metodă perfect adaptată societăţii de ţeapă şi spadă pe care o croiesc ai noştri ca brazii. Un cuţit în spate, fluturat pe la nasul credulilor ca fiind o „îmbunătăţire a sistemului administrativ”.

Însă atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor, dar mai ales semnatarul proiectului omit cel mai important aspect, şi anume faptul că transformarea votului în obligaţie şi dispariţia sa ca drept cetăţenesc este un act anticonstituţional.

Articolul 36 din Constituţia României stabileşte limpede pentru tot ciuhodarul: dreptul de vot. Un drept, nu o obligaţie! Sigur, şi acest lucru se poate schimba, căci politicienii dâmboviţeni nu se dau în lături de la nimic pentru a-şi rezolva interesele, deci ne putem aştepta în ultimă instanţă şi la modificarea Constituţiei în acest sens, dar până atunci mai este.

Votul obligatoriu a mai fost în România, atât sub regimul monarhist, cât şi sub cel comunist.

În întreaga lume sunt circa zece state care şi astăzi consideră votarea nu un drept, ci o obligaţie a cărei neîndeplinire este sancţionată: Argentina, Australia, Brazilia, R.D. Congo, Ecuador, Luxemburg, Nauru, Peru, Singapore şi Uruguay, precum şi un canton elveţian, Schaffhausen.

Unele discern între alegerile locale şi cele generale sau prezidenţiale, altele între diverse categorii de vârstă. Altele au avut regim de vot obligatoriu şi au renunţat la acest sistem: Austria, Olanda, Spania, Venezuela, Chile. Mai sunt şi unele care au sistem ce declară votarea obligatorie, dar sancţiunile nu mai sunt prevăzute de textele legilor în vigoare şi deci sunt inaplicabile, precum Belgia, Egipt, Grecia, Mexic, Panama, Thailanda etc.

Să reţinem un lucru: între statele ce aplică sancţiuni pentru lipsa de la vot, unul singur este european: Luxemburg. Celelalte, dacă au avut votare obligatorie, fie au abrogat legile specifice, fie le-au lăsat în desuetudine sau le-au făcut inaplicabile.

În aceste condiţii, preocuparea pentru încălcarea unui drept constituţional, odată cu introducerea obligativităţii votului, pare cel puţin suspectă şi, aşa cum bine observa senatorul Dumitru Oprea, nu va face nimic altceva decât să irite şi mai mult masele. Care pot la fel de bine să se conformeze şi să meargă la vot, dar numai pentru a se asigura că anulează fiţuica tipărită cu numele celor ce salivează din greu la gândul că pot fi aleşi şi deci plasaţi mai aproape de „oala cu smântână”.

Îmi rămâne o întrebare, pe care nu mă pot abţine să i-o adresez semnatarului acestui halucinant proiect de lege: oare medicul specialist în urgenţe, Tudor Ciuhodaru, nu s-a putut apleca oare asupra unor alte chestiuni care ard cu adevărat ca focul în societatea românească?

N-a putut face şi el de exemplu un proiect de lege care să pedepsească exemplar infracţiunile de drept comun? Sau recidiva în săvârşirea de accidente auto prin conducere sub influenţa alcoolului? Sau orice altceva menit să aducă în sfârşit un beneficiu evident întregii populaţii? Nu e destul de mare lista de urgenţe care gem să fie rezolvate prin legislaţie şi sunt ignorate cu bună ştiinţă de ani de zile? Chiar n-a găsit ceva care să merite cu adevărat să se aplece asupră-i? Atunci la ce bună osteneala de a se juca de-a Parlamentul?

 Ion  SCUTARU

 

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (10 voturi, media: 4,80 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

9 Comentarii

 1. CICI

  SUPERB ARTICOL!!!
  Nota 10.

 2. Alina

  Votul cu de-a sila este articolul de astazi.In ce privind votul in Romania este un abuz pe fata,de aceea trebuie schimbata legea votului in Romania cu unul corect si constitutional.

 3. Ilka

  Bine este daca n-ai reusit sa-ti insusesti DEMOCRATIA s-o inveti.
  Votul trebuie sa fie obligatoriu pentru state care au numai 20 de ani de democratie adevarata . Diferenta dintre mine si cainele meu care il duc la plimbare este ca eu prin vot pot sa-mi aleg “stapanul” macar pentru 4 ani .
  Cand puterea nu vrea sa fie controlata lasa votul liber ,in SUA voteaza numai 30% din populatie si este puterea cate decide destinele lumii .
  O prima masura pentru ca Romania sa progreseze repede democratic ar fii votul obligatoriu.

 4. gigel

  @ Ilka

  Ilka, draga, nu stiu cum poti avea pretentia de a trimite pe altii sa invete ceva, cand tu nu stii sa scrii corect romaneste. Apoi, tu chiar crezi in democratie? Acum am zambit…

 5. Ilka

  Gigel,imi cer scuze pentru ortografie .Fiind Grec credem de peste 2500 de ani in democratie,cu toate ca este cel mai dificil mod de guvernare . Ascult multi Romani sa critice si cand ii intrebi daca au votat spun ca NU . Cine nu voteaza sa nu discute politica pana la urmatoarele alegeri. De altfel alegem pe cel mai putin rau .

 6. Timica

  Saltimbancii care se cred foarte smecheri cu transformarea unui drept intr-o obligatie vor avea o surpriza: voturi fara sau cu zece stampile. Sa vedem daca vor indrazni sa aplice metoda ceauseasca de a considera votul alb sau multiplu ca valabil in folosul celui majoritar. La fel de bine ar putea legaliza violul.

 7. Timica

  @Ilca. Pardon, eu nu am de gand sa-mi aleg stapanul. Singurul meu stapan este propria mea constiinta! Eu aleg niste reprezintanti ai mei care sa duca in parlament vocea mea si sa elaboreze legi in favoarea mea, sa numeasca un guvern care sa respecte aceste legi si constitutia si sa administreze treburile statului astfel ca eu sa ma simt bine in tara mea. Ei nu sunt stapanii mei, eu sunt stapanul lor fiindca eu ii platesc prin impozitele pe care le dau din munca mea si eu i-am pus acolo si eu ii dau jos de acolo. Nici o democratie nu creaza stapani, ar vrea ei si fac tot posibilul sa fie asa dar tocmai de aceia sunt alegeri din patru in patru ani ca sa nu se intample asa. Stapani sunt in dictaturi.

 8. Ilka

  Timica,se pare nici la alegerea cuvintelor adegvate nu reusesc nu numai la ortografie .Gresit spus stapanii reprezentatii este corect,dar nu a interesor mele personale,ci a ideiilor si crezului meu dupa cum trebuie guvernata si condusa statul. N-ar exista stat deca ar trebui sa satisfaca cerintele fiecaruia. Democratia presupune ca inprimul rand ca cetatetii “domites”.au obligatii si prima este sa voteze sa-i reprezinte cel mai bine in forumurile de luare a deciziilor.

 9. Cris

  IIka,adica intre un drac mare si unul mic,aleg pe cel mic ca poate e mai bun nu ? Ma pis pe ei de draci,adica stapani pardon.

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

free chat quest amore incontro di anime app store android not working mandare un sms dall italia all estero quanto costa chat rooms single 15 year olds app store android hilang xtreme trim white kidney bean extract which is 500 mg come fare amicizia con i vicini chat senza iscrizione con web green coffee beans weight loss safety chat online y gratis chat gratuite france chattare con ragazze di roma cerca amici ruzzle potassium in canned kidney beans chat line on facebook phase 2 white kidney bean extract annunci matrimoniali gratuiti roma appuntamento al buio bollywood siti annunci gratis vacanze trovare clienti in cina chat amici veri temi sulla vita nel futuro russian romance dating cerca amici ruzzle xls medical carb blocker side effects dark red kidney beans app store android hack chat tradimenti senza registrazione kidney beans recipe chat libera senza registrazione gratis senza java white kidney bean extract drug interactions agenzie matrimoniali grosseto nuove amicizie a napoli trova amici bbm motori di ricerca turismo best time to take white kidney bean extract kidney transplant risks and benefits annunci xbox 360 torino chat tifosi roma white kidney bean extract vs white kidney beans regolamento ue sulla protezione dei dati personali verona ferrara single bed meetic chat 3 giorni gratis dr oz black soybean diet grams of carbohydrates in green beans white beans no gas carb blocker livestrong cerco amici per castleville chat online 3d club cooee siti per pubblicare annunci di lavoro annunci matrimoniali seri gratis siti di incontro gratuiti senza registrazione ragazze russe a sharm el sheik carb blockers mayo clinic red beans and rice with canned kidney beans yasni cerca persone canned kidney beans bodybuilding chat gratuita senza registrazione beez chat online italiana senza registrazione black bean extract c3g 30mg sito per cercare persone yahoo flirt chat room ohne anmeldung annunci gratis facebook cuori solitari bergamo come trovare il proprietario di un indirizzo email white kidney bean extract diet donne a pagamento a lanciano giochi per ragazze gratis manicure annunci matrimoniali cinesi recipe for large white lima beans siti x single gratis best fat blocker on the market how do carb blockers work conoscere persone disabili hns white kidney bean extract reviews where to buy white kidney bean extract powder rapporto di coppia normale nutritional value kidney beans canned chat senza registrazione con invio foto agenzia matrimoniale youtube white kidney bean extract diet relazioni extraconiugali di lunga durata dark red kidney beans nascondere app trova amici sistema di sicurezza eds white kidney dressing table job annunci gratis siti gratuiti per annunci di lavoro donne chat aix en provence white beans dried siti per trovare auto km 0 chat senza registrazione flash siti di ragazze single kidney beans with bacon large white butter beans chat gratis de espana how many carbohydrates in a tin of beans nuovi amici a 50 anni foods rich in complex carbohydrates cerco amore rumena sito single cattolici viaggi crociera per single cerco ragazza per viaggio benefits of white kidney bean extract chatzum free download chat libera 50 phaseolus vulgaris amylase inhibitor app trova amici blackberry come trovare indirizzi email di aziende gratis donne chat angora chat single lecce come conoscere persone gay chat free 123 conoscere donne est in italia app per chattare con persone sconosciute white kidney beans uk ritrovi per single a firenze pure white kidney bean carb blocker slim 4 life chat gratis gitano red kidney beans canned recipe the weekend the single trova amici su ruzzle white kidney bean extract diet are carb blockers good for diabetics black and white kidney beans chat con ragazze ucraine is there carbohydrates in beans ragazze russe malta chat line live links chat italiana senza registrazione donne jack russel chat gratis de italia single party elections crociera per single costa crociere trovare persone nelle vicinanze facebook amicizia uomini e donne psicologia mobile flirt chat uk agenzia matrimoniale cinese milano sistema di gestione sicurezza 18001 cerco persone che vogliono investire motori di ricerca per ragazzi cerco persona per ripetizioni online dating sites new zealand avere relazioni extraconiugali donne chat europeen viaggi per single gennaio 2014 fat blocker side effects crociere per single da civitavecchia large white bean chat online matrimoniale online dating sims 3 subito annunci lavoro oristano chat emo italiana senza registrazione milano chat senza registrazione tema sulla vita quotidiana dei giovani chat gratis haiti kidney beans keto diet what are kidney beans what is white kidney bean extract for come trovare amici megapolis chat italia firenze single events bergamo are pinto beans good for weight loss agenzie matrimoniali como chat flirt nederland tarsu single bologna chat online free romanesc main job of complex carbohydrates kidney beans vs black beans taste app per chattare senza numero chat online barclays siti di ricerca case vacanza donne chat maine coon adozione single estero pure white kidney bean extract by purists choice annunci matrimoniali palermo gratuiti what stores sell black bean extract adozione nazionale single siti per trovare versioni di latino tradotte south beach diet phase 1 black bean chili recipe iniziative per single a torino cuccioli cerca amici un regno per ami carb blocker canada forma 2 phaseolus vulgaris cercavo amore video e testo una crociera per single film chat online senza registrazione inglese chat italiana gratuita registrazione trovare clienti per commercialista donne single per scelta white kidney bean cerco persone sole per amicizia chat italiana app weekend centro benessere per single conoscere persone nuove a torino siti annunci tipo kijiji siti per conoscere ragazze su facebook como tomar carb intercept