Acordurile cu Chevron: iată ce NU SE POATE spune fraierilor!

Am avut şi eu curiozitatea să studiez puţin textele celor trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare semnate de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale cu Chevron Romania Holdings B.V. pentru zona de litoral, proaspăt date publicităţii. Numai că parţial. Unele chestiuni au fost protejate cu grijă de ochii vulgului, nu cumva să aflăm ce nu trebuie.

Observăm că acordul pentru zona Bârlad nu a fost expus public. De ce oare? Acolo e de fapt şi cea mai sensibilă zonă, acolo s-au înregistrat şi cele mai vehemente proteste şi se afirmă răspicat că tot acolo ar fi şi cel mai mare risc în exploatarea posibilelor zăcăminte prin tehnologia fracturării hidraulice.

Sigur, e un lucru bun totuşi că Guvernul a publicat cele trei documente, dar secretizarea în continuare a unor chestiuni nu e de natură să dezamorseze tensiunea creată în jurul exploatărilor de gaze de şist. Persistă unele nelămuriri. Eu aş avea, de plidă, unele observaţii.

Prima din ele se referă la faptul că textul conţine zone acoperite, deci încă secrete, de parcă avem de-a face cu informaţii ce ţin de siguranţa naţională şi nu de un acord economic în care una din părţi este o entitate publică, deci una care trebuie să dea socoteală pentru banul public pe care-l „mişcă”.

S-a acoperit până şi descrierea titularului de contract, Chevron Romania Holdings B.V., în ambele locuri în care firma e prezentată complet. Nu sunt specialist, dar îmi pun întrebarea: nu cumva este o găselniţă de tipul firmă „românească” independentă de Chevron Corporation, care nu va putea fi trasă în nici un fel la răspundere dacă ceva merge prost în exploatările din România, după ce fantoma care i-a purtat o parte din nume şi a generat necazuri a dispărut fără urmă?

Cel mai important aspect de subliniat, pagina 18 a fiecăruia din cele trei acorduri este prelucrată computerizat într-un mod diferit faţă de celelalte, lăsând loc speculaţiilor privind înlocuirea celei originale cu una care „îndulceşte” termenii înţelegerii, cu atât mai mult cu cât ea cuprinde o bună parte din obligaţiile titularului, în speţă Chevron Romania Holdings B.V.

Dar nu orice obligaţii, ci poate cele mai importante, cum ar fi:

„8.2.19 Să abandoneze sondele de exploatare numai cu avizul Agenţiei şi al autorităţii competente pentru protecţia mediului cu luarea măsurilor de protecţie a zăcămintelor şi după realizarea măsurilor de refacere ecologică a mediului”, sau

„8.2.21 Titularul va fi responsabil faţă de Agenţie pentru executarea tuturor operaţiunilor petroliere, în conformitate cu prevederile prezentului Acord” ori

„8.2.24 Titularul va permite reprezentanţilor Agenţiei să inspecteze toate operaţiunile ce decurg din acest Acord”.

Toate acestea sună bine dar, repet, sunt pe o pagină introdusă, nu pe cea originală! Şi asta la toate cele trei documente. Ceva nu e în regulă. Deloc. Să fie din cauză că dădea rău să acopere întreaga pagină sau s-o scoată cu totul, aşa că ne arată una „OK”, ca să nu rămânem „KO”?

Sumele pe care Chevron Romania Holding B.V. se obligă să le investească, prin semnarea acestui acord, nu sunt făcute publice. Ele au fost „decupate” din actul publicat ieri. Sigur, nu toate contractele comerciale pot fi date publicităţii, există şi secrete economice.

Dar nu e corect ca acest lucru să se întâmple în contractele cu statul, care are de dat socoteală pentru ceea ce face. Când ai afaceri cu statul, trebuie să fii pregătit să-ţi asumi publicitatea. Aşa cum de pildă eşti obligat prin lege să dovedeşti că ai un sistem de management al calităţii.

O altă decupare artistică este cea a reprezentantului Chevron Romania Holdings B.V., la semnăturile finale. În fine, din tabelul anexă cu programul minim de lucrări în perimetrul Adamclisi e decupată coloana privind bugetul lucrărilor, pe căprării.

În concluzie, documentele nu aduc nimic nou, ci sunt doar o chestiune de imagine, care chiar prinde la unii naivi. Aşadar, domnilor guvernanţi, aş vrea să vă ajut să formulaţi corect fraza referitoare la publicarea acordurilor cu Chevron Romania Holdings B.V. Spuneţi aşa: „am publicat parţial acordurile cu această firmă, ascunzând cu grijă ce nu trebuie cunoscut de fraieri”. Vedeţi că se poate?

Ion  SCUTARU

CITESTE SI

Tabloul gazelor de şist: natură moartă cu guvern român asasin

 

Documentele desecretizate:

Acord Chevron pentru explorare – exploatare in perimetrul Adamclisi

Acord Chevron pentru explorare – exploatare in perimetrul Costinesti

Acord Chevron pentru explorare – exploatare in perimetrul Vama Veche

Ordin pentru desecretizare ANMR

 

  • Share on Tumblr

1 comment

Get RSS Feed
  1. Victor BLAGA

    Titularului de contract, Chevron Romania Holdings B.V., e o firma incorporata in Olanda (B.V.).
    80 din cele mai mari 100 de companii ale lumii au inregistrat operatiuni financiare in Olanda din motive fiscale.
    In 2010, firmele straine inregistrate in Olanda au facut tranzactii de peste 10 mii de miliarde de euro, adica de 17 ori mai mult decat PIB-ul tarii.
    Asa a devenit Olanda cel mai mare investitor strain din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *