Legea USL privind votul uninominal majoritar într-un tur, aprobată

8 mai 2012

Naţional, Prima pagină

Iniţiativa legislativă a USL privind sistemul uninominal majoritar într-un singur tur de scrutin a fost aprobată, marţi, 8 mai, de plenul Senatului.

În favoarea propunerii de lege s-au exprimat 77 de senatori, în timp ce nouă senatori au votat împotrivă, iar 17 senatori s-au abţinut de la vot.

În debutul dezbaterilor din plenul Senatului, primul ministru Victor Ponta a susţinut că este vorba despre o lege extrem de importantă, chiar fundamentală pentru sistemul electoral, respectiv pentru modul în care vor fi aleşi, în toamna acestui an, senatorii şi deputaţii în Parlamentul României.

“Propunerea mea şi a domnului Crin Antonescu prevede o singură modificare fundamentată – cel care câştigă colegiul, care se află pe primul loc în colegiul său electoral să meargă direct în Parlament conform voinţei celor care votează în respectivul colegiu. Am făcut această propunere în considerarea criticilor aduse în perioada scursă de la ultimele alegeri din 2008 vizavi de modul în care au fost aleşi deputaţii şi senatorii şi, în mod sigur, vizavi de ceea ce considerăm a fi o limpezire a scenei politice şi o întărire a legăturii directe între cei care câştigă colegiul şi cei care iau votat”, a argumentat preşedintele PSD.

Şi preşedintele PNL Crin Antonescu, co-iniţiator al legii privind votul nominal pur, a declarat că sistemul propus va acorda puterea şi responsabilitatea alegătorilor şi oferă legitimitate scenei politice româneşti.

“Din punctul meu de vedere, şi cred că nu este un punct de vedere singular, există sistemele majore care fac dreptate cu sau fără ghilimele proporţionalităţii şi anume: varianta curată a sistemului de liste pe care noi am avut-o în România, sistem care a fost atacat, formulă care mie personal în continuare îmi pare sănătoasă din punct de vedere politic şi există în partea cealaltă formula pe care noi o propunem, uninominal pur majoritar într-un singur tur, propunem noi.

Sigur că există sisteme intermediare sau mixte care au însă inconvenientul de a fi comunicate, care au inconvenientul de a genera realitatea sau măcar impresia unor parlamentari de grade diferite, de condiţii diferite, de legitimităţi diferite şi opţiunea pe care o avem de făcut este în acest moment din evoluţia vieţii politice româneşti de a opta pentru formula în care cea mai mare poarte a responsabilităţii revine partidelor, respectiv formula listelor sau formula în care cea mai mare putere de alegere şi deci responsabilitate revine alegătorului, adică formula pe care astăzi împreună cu domnul Ponta o propunem”, a declarat Antonescu.

Pe de altă parte, liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a precizat că senatorii democrat-liberali se vor abţine de la vot, încât modificările propuse de USL sistemului electoral sunt ‘nefezabile’ şi riscă să ‘întâmpine mari probleme constituţionale’.

Proiectul prevede, pentru a putea reforma sistemul electoral, eliminarea unor formule prin care toate voturile obţinute de candidaţii unui partid erau fructificate şi transformate în mandate de parlamentar. Cu alte cuvinte, este eliminată orice fel de proporţionalitate, care este, după mine, baza oricărui sistem electoral pur democratic. Se ridică probleme de constituţionalitate fiindcă există posibilitatea, prin acest sistem, ca un partid care are 30-35 de procente să poată accede în Parlament cu 90% din mandate, ceea ce e curat nedemocratic, indiferent de ce partid vorbim. Este o idee nefezabilă şi care va întâmpina mari probleme constituţionale. Ca urmare, grupului parlamentar al PDL se va abţine de la vot’, a susţinut acesta.

Şi senatorul Marko Bela a precizat că UDMR este de acord că actualul sistem electoral nu este unul bun, precizând însă că nu este de acord cu votul uninominal pur.

El a declarat că, fără ezitări, s-ar întoarce la sistemul de vot pe liste judeţene, afirmând că primul pas greşit s-a făcut în urmă cu patru ani, prin schimbarea sistemului electoral.

“Bănuiesc că, de fapt, noi, cei din UDMR, suntem singurii care ne-am opus de la început schimbării sistemului electoral iniţial care a existat în România până în anul 2004. Totuşi, am impresia că foarte mulţi nutresc o iluzie în ceea ce priveşte introducerea votului uninominal în România. Noi ne-am opus acestei schimbări şi atunci când preşedintele ţării a propus un referendum privind această temă şi după aceea a încercat să impună o astfel de schimbare a sistemului electoral şi ne opunem şi în acest moment când aveam această iniţiativă legislativă pe aceeaşi temă”, a subliniat senatorul UDMR.

În timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea propunerii de lege, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică din Senat, Marius Necula (PDL), a solicitat scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi a plenului Senatului, propunerea fiind respinsă cu 60 de voturi împotrivă şi 23 de voturi pentru.

De asemenea şi senatorul UDMR Cseke Attila, a solicitat retrimiterea propunerii la comisiile de specialitate, solicitarea acestuia fiind însă respinsă cu 26 de voturi pentru, 74 de voturi împotrivă şi o abţinere.

Iniţiativa legislativă a USL propune modificarea legii electorale, în sensul ca alegerile parlamentare să se desfăşoare în sistem uninominal majoritar într-un singur tur, adică atribuirea mandatelor de deputat şi senator se va face într-o singură etapă.

Acest tip de sistem presupune că, în urma alegerilor parlamentare, sunt declaraţi învingători cei care reuşesc să obţină numărul cel mai multe voturi în colegiile în care candidează.

‘La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidaţilor care aparţin unui competitor electoral ce a întrunit pragul electoral şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat’, se arată în textul propunerii de lege.

În propunerea de lege este prevăzută şi situaţia de blocaj, iniţiatorii propunând ca într-un astfel de caz să fie organizat, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, un nou tur de scrutin, la care să participe numai candidaţii aflaţi în situaţie de egalitate.

În urma desfăşurării celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr.215/2001 şi a Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu (PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, propunerea de lege urmând să fie transmisă Camerei Deputaţilor.

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Ne-evaluat încă)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

Un comentariu

 1. Somacescu Iulian

  Votul uninominal pur, fara prag electoral, este singurul care respecta principiile statului de drept (vezi Copenhaga, 29 iunie 1990 in monografia juridica “Drepturile Omului”, ISBN 973-9128-00-9, de Nicolae Pavel, Iulian Somacescu si Dumitru Ifrim), conform carora:

  a)- nu partidele si organizatiile politice, ca persoane juridice, ci “persoanele fizice propuse de acestea, au dreptul de a candida si a fi alese printr-un scrutin proportional”;

  b)-“scrutin proportional” inseamna ca populatia oricarei componente administrativ-teritoriale (oras, municipiu, judet), singura sau combinata cu alta, poate avea un numar de colegii / mandate proportional cu numarul alegatorilor din acel teritoriu, raportat la norma unica de reprezentare proportionala;

  c)- candidatul votat majoritar ii va reprezenta in parlament pe toti cetatenii din colegiul unde a castigat mandatul de reprezentare, nu doar pe cei care l-au votat.

  d)- responsabilitatea polarizarii voturilor catre cel mai performant candidat revine in primul rand cetatenilor care-l cunosc cel mai bine din viata zilnica, eliminand traficul de influenta interesat, exercitat de politicieni asupra alegatorilor;

  e)- aceeasi responsabilitate va reveni si politicienilor de a propune doar candidadti valorosi,recomandati de cetateni pentru a le exprima interesele, daca in noua lege se va introduce conditia înscrierii şi a candidatului “altă persoană”, care obligă la repetarea alegerilor cu noi candidaţi (fara “alta persoana”), în cazul când el obţine cele mai multe voturi in prima competitie;

  f)- participarea va tinde spre procente maxime, introducand conditia neatribuirii mandatului pentru colegiile unde absentează peste 51% din alegători (reducerea numărului de parlamentari se va realiza în mod natural si democratic, doar acolo unde electoratul renunţă singur la mandatul cuvenit, prin absenteism majoritar).

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

siti per annunci gratuiti casa vacanze locali per single latina chat line jobs conoscere amici spagnoli speed date online roma black eyed beans for weight loss carb blocker supplements 7 benefits of complex carbohydrates buy white kidney bean extract australia white kidney bean natrol phaseolus vulgaris breeding chat online sky carb blocker headache online chat delhi free come conoscere amici su internet sito annunci animali app per parlare e messaggiare gratis chat a taranto what are kidney beans siti per trovare musica house agenzie matrimoniali a messina xls carb blocker does it work single party timisoara chat online free usa chat separati milano amicizia tra donne canzoni white bean extract livestrong scgtczwgmqxx white bean benefits motori di ricerca web invisibile free chat box html code siti di ricerca lavoro ticino chat italiana bazoocam para que sirve el white kidney bean chat gratis per single milano cerca persona tramite targa side effects of natrol carb intercept chat libera senza registrazione cerca persone elettronico phaseolus vulgaris for weight loss donne sole oppido lucano chat libera gratuita senza registrazione cuori solitari roma hermes sistema di sicurezza stradale white kidney bean extract liquid form vegan complex carbohydrates come fare amicizia con i vicini chat online da oi chat web italiana gratis come chattare senza registrarsi cercavo amore ma ho incontrato la follia play speed date online palestra sole donne roma phaseolus vulgaris recipe agenzia matrimoniale milano annunci matrimoniali donne italiane chat bazaar free online rooms chat erepublik italia chat on viber online chat 4 free iphone name some complex carbohydrates phaseolus vulgaris temperature white kidney stones come fare amicizia per strada annunci matrimoniali gratis lombardia cuori solitari verona siti uomini e donne chat gratis in 3d do black beans help lose weight white kidney bean extract as carb blocker come cercare l anima gemella su facebook locali per single romagna donne chat dans le 06 red kidney beans omega 3 chat donne zozze siti annunci gratis torino appuntamento al buio palermo una agenzia matrimoniale 1953 app store android verizon sistemi di sicurezza x finestre chat online free with a psychic dating on line zimbabwe come trovare amici su facebook tramite email agenzia matrimoniale jet set pocket flirt chat russian dating toronto chat online gratis espanol natural sport white kidney bean extract white bean extract sale vacanze per single recensioni chat per donne single app store android market free fat blocker fat burner incontro matrimoniale letture siti di dating online cercavo amore video e testo blog cuori solitari line chat 240x320 nuove amicizie pisa cerco una amica per amicizia speed date milano ottobre annunci privati di affitti dr oz black soybean diet chat single e friends chat gratis senza registrazione arezzo chat libere lecce cercavo amore karaoke instrumental love chat kartel chat donne zozze dating factory youtube chatroulette uomini siti per pubblicare annunci di lavoro agenzie matrimoniali ferrara how do i cook white beans fat blocker or fat burner white kidney bean extract benefits siti x single gratis come fare amicizia su fb kidney beans 10 can carb blocker appetite suppressant chat per single gratis over 40 conoscere persone su fb cerca persone latina come trovare amici su oovoo app per chattare con persone sconosciute what are borlotti beans substitute tema sulla vita di relazione conoscere nuova gente su whatsapp siti per dating donne chat dunkerque verona ferrara single bed nuove amicizie a 40 anni terapia di coppia amore finito benefits of coriander leaves for kidney android chat imessage cerca aziende con email chat on android app conoscere donne peruviane beta blockers make u fat siti per conoscere gente nuova white kidney bean extract online come chattare online su facebook e sui siti di incontro locali per single varese chat gratis senza registrazione veloce dating rules online watch russian dating gratis chat gratis 15 a 18 chat per single serie cercavo amore itunes chat scopo amicizia chattare gratis senza registrazione con web siti annunci gratuiti in francia how do i cook white beans siti per chattare con stranieri chat di facebook altri amici cerco un uomo benestante white kidney beans recipe annunci volantinaggio torino vampire weekend new single youtube siti per conoscere uomini gratis trova amici snapchat subito annunci bolzano conoscere persone nuove a roma single player mario party 8 tema sulla vita quotidiana dei giovani siti di annunci lezioni private lose weight black bean diet cerco ragazza seria x matrimonio chat gratis italiana e senza registrazione phaseolus vulgaris medicinal uses xtreme trim white kidney bean extract which is 500 mg conoscere ragazze sul web garante per la protezione dei dati personali codice fiscale trova persone con foto benefits of kidney detox appuntamento al buio numero io cerco amore hully gully chat gratis senza registrazione a torino serate per single pisa black beans or kidney beans healthier trova gli amici iphone 3gs cerca nuovi amici su skype siti gratuiti annunci vacanze white bean extract what stores sell black bean extract agenzia matrimoniale rimini cerco ragazza brasiliana per lavoro what kinds of foods contain complex carbohydrates chat senza abbonamento gratis appuntamento al buio winx beans for weight loss chat gratis italiano com white kidney bean extract as carb blocker conoscete qualche chat senza registrazione xtreme trim white kidney bean extract which is 500 mg green beans for lose weight chat gratuita senza registrazione catania cerca persone unimore chat italiane gratis e senza registrazione siti di annunci lezioni private