Ponta anunţă că în prima şedinţă de guvern se va discuta despre pensii, salarii şi UMF Târgu Mureş

Premierul învestit, Victor Ponta, a anunţat luni, 7 mai, că în prima şedinţă de guvern pe care o va prezida vor fi luate în discuţie problema majorării salariilor din sistemul bugetar, problema pensiilor şi cea a UMF Târgu Mureş.

“În negocierile purtate de Florin Georgescu cu FMI am primit spaţiul bugetar necesar pentru a face acele corecturi la salarii şi la pensii. Mâine, după discuţia cu guvernatorul BNR, la prima şedinţă de guvern, exact despre asta discutăm. (…) Există, în acest moment, negociată cu FMI anvelopa necesară pentru a ne ţine de cuvânt, altfel nici nu aş fi vrut să venim la guvernare”, a spus Ponta.

El a adăugat că în cazul UMF Târgu Mureş trebuie să existe şi un punct de vedere al Ministerului Justiţiei, motiv pentru care i-a solicitat lui Titus Corlăţean să prezinte o informare privind acest subiect.

“Eu mâine voi fi la Senat împreună cu domnul Antonescu pentru a dezbate o lege importantă, legea electorală, Banca Naţională şi şedinţă de guvern pentru a aproba scrisoarea de intenţie cu FMI”, a declarat Victor Ponta.

El le-a mulţumit celor care au votat astfel încât guvernul său să treacă de Parlament, afirmând că majoritatea care i-a acordat votul este una “încurajatoare”.

“Este o majoritate extrem de încurajatoare şi asta ne dă curajul să începem să punem în practică tot ceea ce am anunţat în programul de guvernare şi în declaraţiile noastre şi practic, de mâine dimineaţă, de la ora 8,30, toţi miniştrii sunt la ministerele respective, fără festivităţi, fără cine ştie ce protocoale, trebuie să ne apucăm de treabă”, a conchis Ponta.

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Ne-evaluat încă)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

Un comentariu

 1. Ion Popescu

  Curtea de Conturi acuză Casa Naţională de Pensii de mai multe nereguli
  Ultimul raport al Curţii de Conturi a României a descoperit mai multe nereguli la Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, numai că cel mai grav, dar şi cel mai puţin evidenţiat, se referă la acuzaţia de ştergere a contabilităţii în anul 2009. Întâmplător sau nu, anul alegerilor prezidenţiale!
  Toate acuzaţiile din raport, publicate în presă, au fost nu doar contestate în Justiţie de CNPADAS, dar au primit şi o replică detaliată din partea acestei instituţii. Din această replică lipseşte tocmai acuzaţia de ştergere a contabilităţii pe anul 2009.
  Dacă lucrurile stau aşa, faptele sunt foarte grave.
  Ştergerea contabilităţii trebuie obligatoriu sa faca obiectul unei anchete, soldate cu judecarea vinovaţilor.
  A şterge contabilitatea unei instituţii care gestionează fondurile publice destinate plăţii banilor pentru oamenii care s-au retras conform legii din activitate nu este un fapt oarecare.
  Dacă această acuzaţie este una reală, fapta ar putea fi catalogată drept un sabotaj şi, în acelaşi timp, un atentat de o gravitate extremă.
  Totodată, se poate presupune – dacă acuzaţiile se dovedesc reale – că acţiunea ar putea constitui o diversiune prin care să se ascundă o fraudă de proporţii colosale.
  În condiţiile în care acuzaţia se va fi dovedit a fi reală, responsabilii statului român care aveau obligaţia să se autosesizeze şi nu au făcut-o sunt complici şi favorizatori.
  Aceşti responsabili trebuie urgent demişi.
  Procurorii fac paradă în media cu toţi găinarii prinşi “în flagrant” şi cu toate momâile “monitorizate cu mijloace specifice”. Dar ce fac atunci când contabilitatea banilor cuveniţi mai multor milioane de români se evaporă, pur şi simplu!?
  Trebuie să răspundă, după caz, fie cei care nu au securizat softul Casei de Pensii sau cei care au răspuns comenzii politice de a-l face dispărut.
  Dacă nu se lămureşte această acuzaţie, responsabilitatea poate porni de la preşedinte şi prim-ministru, până la ultimul tehnician IT.
  Ştirea – preluată de mai multe instituţii mass-media, plecând de la textul publicat în Adevărul, în care este amintită şi această acuzaţie gravă – are următorul cuprins:
  “În urma unui raport al Curţii de Conturi, peste şapte milioane de euro au fost cheltuite pe pensii plătite ilegal. De exemplu peste 21 de mii de persoane au beneficiat, fără să aibă acest drept, de pensii de invaliditate şi pensii de urmaş. Prejudiciul constatat depăşeşte 9 milioane de lei. Alte 7,7 milioane de lei ar fi fost plătite unor persoane decedate.
  Verificările Curţii de Conturi au mai arătat că 410 persoane aveau câte două dosare de pensii în acelaşi timp. Casa de pensii ar mai fi pierdut 126 de milioane de euro pentru că, în loc să constituie depozite bancare, pentru care ar fi încasat dobânzi consistente, instituţia a plasat banii la Trezorerie.
  Problema cea mai mare vine însă din neîncasarea a 6 miliarde de euro – contribuţii de asigurări sociale restante din perioada 2006-2010.
  Totodată, contabilitatea pe anul 2009 a fost ştearsă în întregime din baza de date, astfel că nu există date pentru acea perioadă.
  Conducerea Casei de Pensii a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi.”
  Pentru edificare, reproducem INTEGRAL replica transmisă de Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, replică în care nu am regăsit nici un cuvânt despre acuzaţia referitoare la ştergerea contabilităţii pentru anul în care Traian Băsescu a redevenit preşedintele României, iar fiica sa, EBA, alături de mulţi PDL-işti au intrat în Parlamentul European:
  “PRECIZĂRI
  1. ” Din banii pentru plata pensiilor lipsesc peste 6 miliarde de euro; nerealizarea unor venituri la bugetul asigurărilor sociale de stat ca urmare a neîncasării unor creante din anii precedenti”
  Potrivit dispoziţiilor legale, Casa Naţională de Pensii Publice nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte colectarea contribuţiilor de asigurări sociale din anul 2004.
  Evidenţa veniturilor asigurate la care se datorează contribuţia de asigurări sociale la fondul pensii s-a realizat, până la data de 31.12.2010, pe baza declaraţiilor nominale lunare pe care angajatorii aveau obligaţia să le depună la casele teritoriale de pensii. După această dată, această evidenţă se realizează pe baza declaraţiei unice (D112) care se depune de către angajatori la organele fiscale competente. CNPP, prin casele teritoriale de pensii, are atribuţii numai în domeniul certificării stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii şi în domeniul determinării punctajului lunar în vederea pensionării.
  Colectarea efectivă a contribuţiilor de asigurări sociale precum şi urmărirea încasării acestora se realizează de către ANAF, prin structurile sale teritoriale.
  2. ” Pensii ilegale de aproape 5 milioane de euro”; “CNP-uri eronate, dosare duble de pensie”
  Mare parte dintre disfunctionalitatile semnalate sunt cauzate de lipsa unui sistem informatic integrat intre institutiile subordonate Ministerului Muncii, cat si intre minister si celelalte institutii ale statului. Din acest punct de vedere, raportul Curtii de Conturi este argument pentru urgentarea implementarii sistemului informatic integrat.
  Legislaţia pensiilor prevede anumite incompatibilităţi în ceea ce priveşte cumulul anumitor categorii de pensii cu venituri de natură profesională, cum ar fi pensiile de invaliditate şi pensiile anticipate şi anticipate parţiale, cazuri în care pensionarii aveau obligaţia să notifice casele teritoriale de pensii şi să opteze pentru unul sau altul dintre cele două venituri.
  Precizam ca Inspectia Muncii a inceput o campanie nationala de verificare a modului in care angajatorii respecta legea 329/2009 privind interzicerea cumulului pensiei cu alte venituri salariale. Campania se desfasoara in perioada 14 noiembrie 2011 – 13 ianuarie 2012. Datele partiale arata ca din 1844 unitati controlate au fost descoperite doar 35 de persoane care continuau sa cumuleze pensia cu alte venituri salariale.
  De asemenea, au existat situaţii de CNP-uri eronatedin cauza faptului că, anterior anului 2001, evidenţa pensionarilor nu se realiza pe baza acestui mijloc de identificare a persoanelor. După acest an, preluarea în baza de date a sistemului s-a realizat cu mijloace proprii, în special pe baza datelor furnizate de pensionari prin intermediul factorilor poştali, conducând uneori la înregistrarea eronată a componentei numerice a CNP-ului.
  Atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte corectarea CNP-urilor eronate,casele teritoriale de pensii întreprind periodic suprapuneri ale bazelor de date proprii, precum şi cu cele ale autorităţilor competente pentru evidenţa populaţiei, în scopul identificării unor astfel de cazuri, procedând la corectarea datelor, la constatarea debitelor şi la recuperarea sumelor încasate necuvenit.
  La momentul controlului efectuat de Curtea de Conturi, erau 1672 de cazuri de incompatibilitate şi CNP-uri eronate, acestea din urmă reprezentând0,02% din numărul total al pensionarilor aflaţi în plată. După dispunerea măsurilor legale, în evidenţa la nivel naţional au mai rămas doar 6 cazuri nesoluţionate, pentru restul fiind stabilite debite aflate în curs de recuperare, iar numărul CNP-urilor eronate a scăzut, în decembrie 2011, la 0,01% din numărul pensionarilor în plată. Situaţii exacte, la zi, defalcate pe judeţe, vor fi pregătite pentru o informare ulterioară.
  3. “Peste 12 milioane de euro pentru trimiterea inutilă a taloanelor”
  Transmiterea taloanelor de pensie este o operaţiune mai mult decât necesară, indiferent de modalitatea de achitare a drepturilor (prin poştă sau prin bănci). Acest document de plată nu numai că demonstrează calitatea de pensionar, dar reprezintă şi dovada nivelului venitului brut şi net cuvenit pensionarilor, având în vedere atât faptul că aceştia pot fi şi beneficiari ai unor indemnizaţii plătite în baza unor legi cu caracter special, cât şi faptul că asupra venitului brut din pensii se calculează şi se reţin contribuţii de asigurări sociale de sănătate şi impozit.
  Precizăm că in perioada 2001 – 2010 cheltuielile totale cu plata pensiilor au crescut de 5,11 ori ca urmare a cresterii numarului de pensionari si a cuantumului pensiilor, ceea ce a condus implicit la cresterea de 3,5 ori a cheltuielilor cu transmiterea pensiilor în anul 2010 faţă de anul 2001.
  4. ” Fondurile private de pensii se îngraşă din banii pensionarilor; Casa de Pensii lucrează gratuit pentru firmele private”
  Participarea persoanelor active la sistemul de pensii obligatorii administrate privat presupune virarea unei părţi din contribuţia individuală pe care asiguratul, prin actul de aderare individuală la un fond de pensii, înţelege să o capitalizeze în acest fond.
  Potrivit legislaţiei în vigoare, CNPP este instituţia de evidenţă în ceea ce priveşte participanţii la sistemul de pensii obligatorii administrate privat şi îndeplineşte sarcinile şi obligaţiile dispuse, prin lege, în acest domeniu.
  Aşa cum au reţinut reprezentanţii Curţii de Conturi, pentru aceste activităţi legea nu a prevăzut perceperea unor comisioane de către CNPP. Ţinând seama însă de rolul misiunilor de audit şi de faptul că raportul Curţii de Conturi este supus aprobării în Parlamentul României, aceste vulnerabilităţi pot fi înlăturate prin modificări legislative corespunzătoare.
  5. ” Sute de mii de contribuabili nu figurează în sistemul public de pensii
  Potrivit legii, există anumite categorii de persoane care desfăşoară activităţi independente, fiind obligate să se asigure în sistemul public de pensii pe bază de declaraţie de asigurare, ca urmare a calităţii pe care o au. În funcţie de modificările legislative intervenite de-a lungul timpului (din 2001 până în prezent), a doua condiţie care trebuia îndeplinită de aceste persoane pentru ca asigurarea lor să devină obligatorie, a fost realizarea unui anumit nivel anual al veniturilor provenite din astfel de activităţi independente. În ceea ce priveşte intrarea în sistemul public de pensii ca şi persoane asigurate, aceasta se realizează prin depunerea unilaterală la casa teritorială de pensii a declaraţiei individuale de asigurare. Ca urmare, din acel moment, persoanele în cauză datorează contribuţii de asigurări sociale.
  Specificul activităţilor desfăşurate, nu întotdeauna cu caracter permanent sau repetitiv, precum şi mediul social de provenienţă au condus la scăderea interesului asigurării pentru pensie. Casele teritoriale de pensii şi-au manifestat în permananţă rolul activ prin notificări adresate persoanelor care, deşi înregistrate la organul fiscal ca beneficiari de venituri din activităţi independente, nu se regăsesc ca asiguraţi ai sistemului, utilizând în acest scop informaţiile solicitate organelor fiscale. Din compararea datelor şi în urma analizării situaţiilor concrete se desprinde concluzia că – în multe cazuri – există motive întemeiate ca aceste persoane să nu aibă obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, cum ar fi: neîndeplinirea condiţiei de venit minim asigurat, calitatea de asigurat sau pensionar – pentru care legea nu obligă la depunerea declaraţiei individuale de asigurare, realizarea de venituri în străinătate, pierderea – în cursul anului fiscal – a calităţii de persoană independentă.
  Spre ex., din numărul aproximat de 116.000 de persoane potenţial obligate la asigurare, după notificările transmise, au fost încheiate un număr de aprox. 24.000 de declaraţii de asigurare, iar pentru un număr de aprox. 45.000 de persoane s-a constatat că nu există obligaţia asigurării.
  6. “Excedent de peste 750 de milioane de euro, pagubă de 120; dobânzi plătite către trezorerie de peste 23 milioane de euro”
  Casa Naţională de Pensii Publice are încheiate cu MFP convenţii care reglementează modul de calcul al dobânzii pe care o plăteşte pentru deficitul bugetului de pensii, dar şi al dobânzii pe care Trezoreria o plăteşte CNPP pentru excedentul fondului de accidente de muncă şi boli profesionale. Dobânda încasată la excedentul acestui fond este calculată şi virată lunar de către MFP şi se compune dintr-o dobândă fixă, aferentă anilor precedenţi şi una variabilă, aferentă anului în curs. Valoarea dobânzii plătite şi a celei încasate se înregistrează lunar, în contul de execuţie al BASS, separat pe cele două componente (pensii şi accidente de muncă).
  Astfel, pentru anul 2012, în luna septembrie 2011 s-au constituit depozite la excedentul fondului de accidente de muncă şi boli profesionale, pentru care se vor primi dobânzile corespunzătoare. “

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

garcinia cambogia extract pure in canada white beans from scratch carb blockers dangerous white northern beans vs pinto beans garcinia cambogia and super lean cleanse how to make baked beans with canned kidney beans green coffee fat burn walmart does garcinia cambogia affect high blood pressure dr oz garcinia cambogia how does it work main job of complex carbohydrates average weekly weight loss with garcinia cambogia raspberry ketones and white kidney bean pure white kidney beans kidney beans calories kidney bean extract advanced garcinia cambogia auf deutsch how soon will i see results from garcinia cambogia how to cook white kidney beans green coffee bean 800mg where can i get garcinia cambogia select garcinia cambogia diet supplement reviews garcinia cambogia source naturals review how much garcinia cambogia should you take for weight loss healthy choice garcinia cambogia does it work super garcinia cambogia hoax where garcinia cambogia is sold phytoceramide capsules where to buy negative side effects from garcinia cambogia where can i find garcinia cambogia extract in south africa canned kidney beans are dark red kidney beans gluten free do green coffee beans work for weight loss white beans potassium garcinia cambogia fruit how to eat dangers of black bean extract garcinia cambogia bodybuilding forum reviews of garcinia cambogia 2013 where can i buy white bean extract in australia best carb blocker and fat burner are canned kidney beans safe to eat carbohydrates in edamame beans carb blocker before drinking is garcinia cambogia xt safe how many carbs does carb intercept block creations garden carb blocker fat blocker emagrece oral phytoceramides 350 mg bean diet to lose weight pure garcinia cambogia extract verified does genesis today garcinia cambogia work white kidney bean extract price a list of complex carbohydrates foods garcinia cambogia formula gnc green coffee mugs green coffee bean weight loss dr oz green coffee bean extract dr oz garcinia cambogia fruit weight loss forever garcinia pills where to buy pure garcinia cambogia walmart green coffee fat burn free trial fresh fruit garcinia cambogia where can you buy phytoceramide pills white bean extract does it work white kidney bean extract thighs hca garcinia cambogia extract reviews best carb blocker weight loss pills does garcinia cambogia xt really work is white bean extract good for you white bean extract pills reviews carbohydrates in steamed green beans fat blocker emagrece dr oz garcinia cambogia at gnc cla 1000 with white kidney bean 500mg garcinia cambogia extract ingredients gelatin where to buy phytoceramide plant derived how do take garcinia cambogia phaseolus vulgaris scientific classification garcinia cambogia hca drops eat beans lose weight garcinia cambogia review bad garcinia cambogia diet rachael ray garcinia cambogia extract negative side effects ghi garcinia cambogia side effects raspberry ketones and white kidney bean reviews natural factors garcinia cambogia where can i buy garcinia cambogia walmart phase 2 white kidney bean extract white kidney bean extract reviews ultra celeb diet garcinia cambogia dr oz advanced garcinia cambogia diet plant derived phytoceramides 350 mg black beans garbanzo beans kidney beans recipe garcinia cambogia dr oz transcript green coffee bean diet results 10 complex carbohydrates white kidney bean mashed potatoes kidney beans vs black beans taste xls carb buster great northern beans weight loss carb blocker from amway carbohydrates in black beans original garcinia cambogia tm green coffee for sale garcinia risks a pot contains 75 white beans garcinia cambogia extract reviews does it work garcinia cambogia dietary supplement metabo fat blocker garcinia cambogia plus extract review pure white kidney bean extract walgreens garcinia cambogia chemist warehouse review what is the difference between white beans and pinto beans dr oz garcinia cambogia transcript garcinia extract pure how much carbs do carb blockers block where to buy dietrine carb blocker natrol carb blocker reviews is white bean extract the same as white kidney bean extract xl s carb blocker pret garcinia cambogia weight loss side effects how does garcinia cambogia 1300 work phaseolus vulgaris var. nana natural garcinia cambogia en espanol where to buy dietrine carb blocker white kidney beans phytoceramides gluten free 350 mg recipe with white kidney beans para que sirve el white kidney bean phytoceramides effectiveness where can i buy garcinia cambogia extract in san antonio pure garcinia cambogia slim system capsules white beans olive oil garlic advanced garcinia cambogia buy difference between black beans and red kidney beans garcinia cambogia modern diet forum white kidney bean extract breastfeeding phaseolus vulgaris growth is garcinia cambogia safe for the liver health benefits of white kidney beans all natural garcinia cambogia.com garcinia cambogia with hca 60 caps made in the usa phaseolus vulgaris 300mg reviews on garcinia cambogia plus garcinia cambogia natural grocers does miracle garcinia cambogia work garcinia cambogia formula gnc garcinia cambogia fruit pakistan pure garcinia cambogia extract no calciumpure garcinia cambogia extract oprah pure phytoceramides reviews phytoceramide plant derived 350 mg do carb blockers help you lose weight does jennifer aniston use garcinia cambogia white beans potassium content all natural garcinia cambogia 1300 does garcinia cambogia burn work white kidney bean mashed potatoes how long does garcinia take to work rice and beans weight loss diet kidney beans vs black beans taste diet garcinia original natural garcinia cambogia and zen cleanse garcinia cambogia fruit kannada name where can i buy garcinia cambogia in mn pasta w white beans canned kidney beans how much carbs do carb blockers block how to use black bean extract green coffee for sale did you lose weight on garcinia cambogia where to buy original garcinia cambogia extract garcinia cambogia review chemist warehouse is black bean extract good for you miracle garcinia cambogia track order eating green coffee beans to lose weight does garcinia cambogia lower triglycerides where can i buy white bean extract in australia dr oz show on phytoceramides garcinia cambogia 1000 mg side effects green coffee revolution and garcinia cambogia cleanse garcinia cambogia for sell garcinia cambogia losing weight white bean extract medical dangers of black bean extract garcinia cambogia does this work where to buy phytoceramide plant derived green coffee beans weight loss true dr oz garcinia cambogia transcript forever garcinia plus opinie beta blockers make u fat pure garcinia cambogia costco fat blocker m double you reviews of garcinia cambogia for weight loss can i eat kidney beans when pregnant garcinia cambogia losing weight green coffee bean lose weight white kidney bean extract weight loss results where to buy phytoceramides capsules alli fat blocker coupons pure garcinia cambogia extract reviews oz garcinia cambogia extract does garcinia max work pure cambogia extract side effects garcinia cambogia reviews independent garcinia vs green coffee bean does garcinia cambogia cause bloating garcinia cambogia extract pills garcinia cambogia whole foods how to take garcinia cambogia the right way nutritional value kidney beans canned what is garcinia cambogia fruit extract white kidney bean garlic dip where to buy pure garcinia cambogia fruit pure garcinia cambogia extract directions garcinia cambogia extract and green coffee bean diet dosage of white kidney bean extract garcinia cambogia gold weight loss reviews original garcinia cambogia label how does garcinia cambogia affect diabetes phaseolus vulgaris weight gain dried white beans are great northern beans good for weight loss xls medical carb buster garcinia cambogia weight loss benefits garcinia cambogia extract capsules review garcinia cambogia clinical studies verified garcinia cambogia extract free trial of garcinia cambogia extract diet pills with garcinia cambogia where to buy garcinia cambogia in uae garcinia cambogia weight loss side effects what is the name for a french kidney bean vitamin shoppe garcinia cambogia extract review green coffee bean extract powder bulk pure white bean extract phytoceramides safety garcinia cambogia side effects bloating garcinia cambogia plus exercise xtreme hca weight loss phytoceramide made with sweet potatoes whole body garcinia cambogia sold in canada 1 cup kidney beans nutrition can i substitute white beans for kidney beans black bean extract c3g 30mg where can you buy oral phytoceramides garcinia cambogia when do you see results carb intercept reviews natrol where can i purchase garcinia cambogia fruit where can i buy garcinia cambogia in qatar white kidney bean extract and oprah live skinny garcinia cambogia free trial