ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Citeste continuarea…

Pagina 1 | Pagina 2 |

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

12 Comentarii

  1. cosming

    Eu am renuntat la mezeluri de cateva luni bune pe considerentele amintite in articol.

    Daca am chef sa mananc carne imi cumpar direct carne de la macelarie – NU de la super market.

    Efectele sunt ca fac economii si ma simt mult mai bine.

  2. tu vorbesti mortaciune?

    daca un cadavru viu ca mencinicposchi a ajuns sa ne dea lectii de sanatate, am ajuns rau. cine vrea sa ajunga sa arate ca asta? individul uita sa spuna ca el cu manuta lui a aprobat folosirea tuturor acelor E-uri in mezeluri. el uita sa spuna ca a uitat cu buna stiinta sa limiteze folosirea ingredientelor vegetale in mezeluri, pentru ca dansul promoveaza agresiv soia. o face oare dezinteresat, sau are cota parte?
    daca era asa de interesat de sanatatea noastra, si mai ales de informarea consumatorilor, ar fi promovat o lege simpla: pe fiecare preparat din carne sa scrie cate grame de carne sau folosit pentru 100 de grame de produs finit. asa ar afla tot prostul ca pentru 100 grame salam Sibiu se folosesc 200 grame de carne cel putin, la 100 de grame de parizer unii folosesc doar 30 de grame de carne, iar la muschiul file (sic) 100 de grame de produs finit se obtin uneori din 60 de grame de cotlet!
    pentru ca e greu sa tineti minte toate acestea, va sugerez altceva. carnea cruda macra are 20 % proteina. in functie de aceasta valoare, comparati continutul in proteina al mezelului cu 20 si veti sti ca un mezel cu 30% proteina este un produs valoros, in timp ce unul cu doar 10% proteina este foarte slab calitativ.
    il invit deci pe “domnul” mencinicopschi sa isi manance singur mezelurile care contin mai multa soia decat carne, iar pe cititorii care au ceva in cap sa isi foloseasca ratiunea si sa aleaga mezelurile care merita sa ne rasfete simturile si sa ne hraneasca trupurile.

  3. Ioana

    Eu cred ceea ce spune Dnul Dr. Gheorghe Mencinicopschi si cred ca cel ce a postat mai sus este un producator de mezeluri. Nu inteleg cum pot exista astfel de producatori care pun in alimente substante chimice ce declanseaza cancerul.

  4. Boier Bibescu

    citez din ce a scris
    “asa ar afla tot prostul ca pentru 100 grame salam Sibiu se folosesc 200 grame de carne cel putin”
    Asa ca imi permit sa intreb, care atarna mai mult la cantar
    1 kg de pene
    sau
    1 kg de fier

  5. jean

    Mare adevar graieste. Si noi am renuntat de cateva luni bune sa mai dam preturi fabuloase pe toate chimicalele. A ajuns kg de crenwust pt copii ( cica din piept de pui ) 28 lei. O gramada de bani , plus ca au o gramada de e-uri si alte prostii chimice. Bunica a trait la tara si a mancat ce a avut in batatura si uite a murit la 91 de ani. Eu daca apuc 50 zic merci.

  6. tu vorbesti mortaciune - pentru ioana

    draga ioana, nu sunt producator de mezeluri, ci de carne. si mi-e ciuda sa il vad pe mosul ala ramolit si senil cum ne invata pe noi cat de rele sunt chestiile pe care EL cu mana lui le-a aprobat pentru a fi introduse in preparatele de carne! cand a semnat aprobarile nu stia ca sunt cancerigene, sau atunci conta mai mult cu cat a fost “motivat” sa semneze?
    tu l-ai vazut pe mencinicorupschi filmat cu camera ascunsa cand isi facea cumparaturile?

  7. Dinu

    “Fa ce zice popa nu ce face popa”

  8. pentru boier bibescu

    asa, ca pentru mintea boierului: din 200 de grame de carne in urma unui proces specific de uscare, dupa aproximativ 3 luni, raman 100 de grame de salam de sibiu.

    la parizer, treaba sta asa: se folosesc 30 de grame de carne, ceva slanina, multa soia de-a lui mencinicorupschi si o gramada de apa, iar dupa aproximativ 6 ore ai deja 100 de grame de parizer.

    dar, boierule, pe tine te-as sfatui sa mananci in continuare parizer!

  9. Pr.Gabriel

    Am stat de vorba, nu de prea mult timp, cu un patron care are macelarie si imi spunea ca in Bucuresti marea problema e cu deratizarea, si anume ca echipele de deratizare nu mai fac fata, deoarece sobolanii simt mirosul sangelui cald de la 3 km, si cand vin oamenii de interventie cu deratizarea, acestia se ascund, dar mai sare cate unul in malaxor, negasind unde sa sara si se amesteca cu carnea de acolo.. iar lucrul acesta se intampla aproape zilnic…iar problema asta, intampina multe carmangerii din capitala.
    Stiu ca el nu manca mezeluri din cauza acestor probleme de igienizare intalnite in macelarii.
    La urma urmei, trebuie sa ne ferim cat mai mult de carnuri pt. o viata mult mai curata si mai linistita.

  10. Edi

    Nenea gabriel… daca matale ai pus botul la minciuna cu soarecii esti prostut. Fiti sigur ca se poate intampla odata la 10 ani, dar ca si orice alt lucru ciudat. Parerea mea despre subiect este : vreti mezeluri de calitate, alegeti-le pe cele scumpe. Si nu va mai lasati prostiti de E-uri. Un produs cu 2 E-uri nu este neaparat nociv. Luati si cititi ce sunt alea E-uri si veti vedea ca sunt necesare pentru a face industrie. Vreti manufactura ? Mergeti la un macelar local si cumparati salam care arata ca un rahat impachetat, fara aditivi care sa ii mentina culoarea si fara sare ca e si aceea din categoria E-urilor si chiar si atunci va puteti confrunta cu un salam vechi sau facut din carne veche, din cauza lipsei de rulaj. Nu are cum o firma de la 100-500 km departare sa va trimita salam bun fara ceva care sa il conserve. Pe scurt daca aveti utilaje acasa, sa va faceti singuri salamuri. Daca nu, mergeti la un rahat de firma care sustine sus si tare ca vinde produse Bucovinene sau traditionale sau taranesti si amagiti-va ca sunt naturale. Nimic din ce se vinde in comert nu e suta la suta natural. Inca un sfat ! Evitati supermarketurile si megaoferte gen parizer la 6 lei/kg. De ce zic ? Carne de calitate medie 12 lei/kg, membrana si eticheta 1 leu/kg, soia 8 lei/kg, munca, oameni, energie, gaz, apa, transport, adaos producator, adaos supermarket, TVA 24%, etc. Toate astea printr-o formula magica fac 6 lei. VOI SUNTETI VINOVATI PT CA SUNTETI IGNORANTI ! Stiti ce fac eu ? Mananc putin si bun(un pic mai scump)

  11. Alexandru Nicolae

    Domnul Menci e si el om tot ca noi, a participat si la binele nostru dar nu uitati ca e si el om tot ca noi nu trebuie sa.l judecam! Puterea de.a da legi nu vine de la el sau o semnatura de.a lui nu uitati toti suntem responsabili si avem intro masura putere!

  12. cristian

    fratilor problema e la mintea prostului si sta asa :

    pe piata se vand mezeluri de toate natiile, felurile, formele si gusturile , noi avem de ales ca deh gama e variata de la salamul cica ( sibiu desi nu cred ca mai e nici urma de sibiu in el ) pana la renumita mortadela ( suna bine nu ?? plina de sanatate)
    Solutia gasita de mine e asta : se ia jumate de salariu ( circa 400/ 600 ron ) si se cumpa un porc mic de lapte ca vorba aia tot norodul are o matusa ,bunica ruda ceva la tara, apoi se mai baga pe timp de 8 luni inca 600/800 ron in fundulu lui sa se faca mare si durduliu si gata problema avem carne proaspata facem si toba si un carnat bun o sunculita cu boia un caltabos , punem si ceva carne de fruiptura la congelator si uite asa mananci carne curata si buna un an intreg fara sa mai suferiti ca e kg de salam prea scump si nu va permiteti

    si faceti un calcul mic investiti undeva la 1200 ron si mancati un an numai carne aleasa

    cata carne iei din ( care -fura )de 1200 lei si ce calitate are????
    e bun pontul este ?? in episodul urmator va explic cum sta treaba cu oaia si viteaua

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

what is garcinia cambogia in punjabi reviews about slendera garcinia cambogia green coffee walmart original garcinia cambogia and safer colon black beans or kidney beans phaseolus vulgaris experiment super garcinia cambogia review para que sirve el white kidney bean forever garcinia plus testimonials white kidney bean dosage does ultimate garcinia cambogia work pure garcinia cambogia hca gnc lose weight with baked beans garcinia atroviridis fruit are mung beans good for weight loss kidney beans with bacon phytoceramides rice vs wheat garcinia cambogia side effects mayo clinic 10 complex carbohydrates carbohydrates in beans and lentils kidney beans vs black beans weight loss and garcinia cambogia green coffee roasting the best white kidney bean extract dark red kidney beans advanced garcinia cambogia pills where can i buy fresh garcinia cambogia garcinia cambogia extract pure vitamin world black and white kidney beans phaseolus vulgaris taxonomy dr oz white kidney bean extract brand garcinia cambogia modern diet forum garcinia cambogia xt diet white beans lima beans can i eat canned kidney beans raw kidney beans weight loss hns white kidney bean extract reviews does bio nutrition garcinia cambogia work green coffee extract java slim reviews are pinto beans low carb phase 2 white kidney bean extract reviews garcinia green coffee kidney beans vs black beans taste green coffee bean and garcinia cambogia phaseolus vulgaris bean extract garcinia jupiter white kidney does black beans help you lose weight pure garcinia cambogia pill size does garcinia cambogia affect your liver how much garcinia cambogia should you take for weight loss garcinia cambogia fruit at whole foods white beans health benefits where can i buy the garcinia cambogia extract garcinia cambogia effective or not white pinto beans white kidney bean carb blocker carb buster yogurt garcinia cambogia supplement with potassium dark red kidney beans white beans escarole soup side effects of cambogia extract supplement with white kidney bean extract garcinia cambogia weight loss benefits original garcinia cambogia all natural white bean extract carbohydrates free trial garcinia cambogia extract white kidney bean carb intercept where to buy dietrine carb blocker hca max garcinia cambogia white kidney bean extract diet phytoceramides face cream phytoceramides reviews kidney bean shaped beads does garcinia cambogia affect period white kidney bean extract fat loss advanced garcinia cambogia chemist warehouse white kidney bean natrol 2 digestible complex carbohydrates white kidney beans madagascar 100 pure garcinia cambogia extract with hca what are kidney beans garcinia cambogia extract pure appetite suppressant fastest way to lose weight with garcinia cambogia white kidney beans recipe indian green beans for lose weight garcinia cambogia formula hca calories in a can of dark red kidney beans how to take garcinia cambogia effectively white kidney bean holland barrett garcinia cambogia reviews and dr oz how fast do you see results from garcinia cambogia pure garcinia cambogia organic dr oz garcinia cambogia specifications pure garcinia cambogia yelp do mung beans help you lose weight does garcinia cambogia work if you take it after you eat what are dried beans kidney beans tomatoes white kidney bean natural garcinia cambogia fda approved kidney bean phaseolus vulgaris l garcinia cambogia tamarind fruit super garcinia cambogia trial white kidney bean nz garcinia cambogia extract pure max ultimate garcinia cambogia dietary supplement caplets 42 count does garcinia cambogia affect period garcinia cambogia correct dosage which beans are healthiest betancourt essentials garcinia cambogia extract reviews fat block yorumlar advanced garcinia cambogia results black eyed kidney beans indian recipe how to take garcinia cambogia and green coffee white beans potassium pure garcinia cambogia hca reviews white kidney beans extract benefits white kidney beans pressure cooker how to make kidney beans from a can white beans low carb diet garcinia extract and colon cleanse diet buy garcinia cambogia walmart phytoceramides buy online neem leaves benefits for kidney white beans recipe vegetarian are dark red kidney beans good for you puerto rican white rice and pinto beans 100 pure white kidney bean extract garcinia hca max and zymbiotix green coffee maker pure garcinia cambogia organic xtreme hca weight loss research verified pure garcinia cambogia what is the name for a french kidney bean diet supplement garcinia cambogia carb blocker diet natural garcinia cambogia customer service what is garcinia cambogia in urdu garcinia cambogia xt diet paula deen weight loss garcinia cambogia pure garcinia cambogia extract and colon cleanse pinto bean diet garcinia extract plus garcinia cambogia cleanse dr oz garcinia cambogia dr fuhrman garcinia cambogia hca south africa pure garcinia cambogia extract and cleanse fx garcinia cambogia extract uk garcinia cambogia rush review garcinia cambogia chemist warehouse review what are white kidney beans nutrigold garcinia cambogia gold powder reviews are black bean burgers good for weight loss phytoceramides sweet potato based garcinia diet max results zen pure garcinia cambogia reviews quick complex carbohydrates garcinia burn pill dr oz garcinia cambogia picture garcinia cambogia and weight loss reviews hca garcinia synergy not losing weight with garcinia cambogia dosage of white kidney bean extract can you eat canned kidney beans without heating garcinia cambogia top brands garcinia cambogia dosage garcinia cambogia interactions with lipitor carb blocker mayo clinic dr oz garcinia cambogia extract hca white beans yield what are borlotti beans pinto bean diet phaseolus vulgaris distribution does natrol carb intercept phase 2 work garcinia cambogia extract and kidney disease vitamin shoppe garcinia cambogia extract review which beans are healthiest alguem ja tomou fat blocker where can i get garcinia cambogia formula effects of calcium on garcinia cambogia garcinia cambogia genesis today where to find garcinia cambogia in south africa are pinto beans low carb kidney bean shaped feet where to buy natrol carb intercept garcinia diet max slim body cleanse how does garcinia cambogia gold work fat blocker injection garcinia cambogia review mayo clinic garcinia cambogia vs hca where to purchase phytoceramide 5 specific plant sources of complex carbohydrates pure garcinia cambogia gnc canned kidney beans garcinia cambogia cleanse dr oz pure garcinia cambogia extract scams garcinia cambogia ingredients taking carb blockers on atkins where to find garcinia cambogia in walmart garcinia cambogia plus free trial kidney beans carbs pure garcinia cambogia gummies garcinia cambogia right dose whole body garcinia cambogia for sale garcinia cambogia natural green cleanse phase 2 carb blockers do they work what are kidney beans does garcinia cambogia interfere with sleep himalaya garcinia cambogia ingredients where to find garcinia cambogia in south africa grapefruit fat blocker white kidney bean extract safety garcinia cambogia natural mexico great northern white bean carb blocker carb intercept 1 2 3 lean buy white kidney pills white kidney beans extract white kidney bean diet kidney bean shaped pendant can you eat canned kidney beans without heating garcinia cambogia fruit seeds dark red kidney beans and rice garcinia cambogia cleanse side effects miracle garcinia cambogia before and after do canned kidney beans have gluten low white blood cell count kidney phytoceramides drug interactions natrol carb intercept effective carbohydrates in northern beans hca garcinia cambogia tropfen erfahrungen where to buy pure garcinia cambogia in montreal nutrigold garcinia cambogia ready to mix green coffee extract weight loss study list of complex carbohydrates foods diet pills garcinia results from whole body garcinia cambogia 3 in 1 carb blockers does garcinia cambogia work to lose weight white kidney vs red kidney beans kidney beans calories carb blocker insulin resistance carb blocker bodybuilding vitamin d in kidney beans green coffee bean extract dose how much weight can i expect to lose with garcinia cambogia where can i buy garcinia cambogia in australia life extension phytoceramides ingredients fat blocker tablets boots reviews about slendera garcinia cambogia