ATENŢIE la ce mâncaţi: cum se fac mezelurile în ziua de astăzi?

“La capitolul «mezeluri şi preparate din carne», mă văd nevoit să încerc să vă dau cat mai multe amănunte, deoarece mezelurile reprezintă, din păcate, un aliment preferat de majoritatea românilor”, arată prof. ing. dr. Gheorghe Mencinicopschi, unul dintre specialiştii în domeniul alimentaţiei sănătoase, care a pornit nu demult o cruciadă împotriva obiceiurile alimentare deficitare ale omului modern.

“Mezelurile sunt produse din carne, in general din carne de porc, dar şi de vita, vânat, pui, strut etc. După tranşare, 80% din carne se foloseşte pentru specialităţi, iar restul intră in producţia salamurilor, a cârnatilor, parizerului şi a cremwurstilor.

Cantităţile sunt ajustate cu multă slănină tare, dar şi cu soia sau grăsimi hidrogenate.

Carnea sau amestecul de cărnuri şi alte ingrediente (şorici, slănină, organe ş.a.) se toacă (mai întâi carnea, apoi slănina şi şoriciul), se sărează, se adaugă aditivi alimentari (E-uri), se aromatizează (adeseori arome artificiale) şi  se maturează – explică prof. Gheorghe Mencinicopschi în cartea sa “Şi noi ce mai mâncăm?”

Din saci de rafie se adaugă făina de soia şi, potrivit oricărui reţetar, se mai pun aditivi sintetici şi coloranţi. Unele se fierb, altele se afumă, iar altele sunt crud-svântate (ex. Salam de Sibiu). Omogenizarea se face in câteva minute, iar pasta prinde gust şi aspect de carne.

Mezelurile sunt ambalate in membrane naturale (mate) sau membrane artificiale (colagenice, care uneori ajung să coste mai mult decât compoziţia produsului) sau rămân ca atare (ex. şuncă presată, ciolan presat). Mezelurile in membrane sunt salamurile, cârnatii, cremwurstii.

Produsele „premium” ca pastrama, muşchiul sau cotletul sunt injectate cu saramură, fosfaţi, gume (compuşii care reţin cea mai multă apă). Injectarea se face cu o maşină specială cu ac, iar vidarea maschează faptul că produsul e umplut cu apă.

Saramura, care trage mult din greutatea produsului, are ca efecte secundare hipertensiunea arterială şi diabetul. E-urile sunt importante şi, in cele mai multe cazuri, condimentele precum ceapa sau usturoiul sunt prafuri obţinute prin deshidratare.

Ca o paranteză, vreau să atrag atenţia asupra intoxicării cu reclame!

Mezelurile şi sănătatea n-au nimic in comun! Copiii n-ar trebui să consume nici un gram. De aceea publicitatea este agresivă pe segmentul celor mici.

Chiar dacă au fost siliţi de legi să treacă pe etichete toate componentele reţetei, producătorii din România se feresc să dezvăluie cantităţile adevărate de carne dintr-un produs. Uitaţi-vă cu atenţie pe etichete!

Veţi observa că dintr-o listă de aproximativ 20 de ingrediente, la unele produse, doar unul singur este carne. Restul sunt fosfaţi, nitriţi, nitraţi, arome sintetice şi coloranţi, multă sare şi multă apă. Şi, după cum am tot spus şi spun, efectele acestor aditivi nu apar de pe o zi pe alta. În schimb, pe timp îndelungat, acestea sunt dezastruoase.

Ne-am obişnuit să cumpărăm apă la preţ de carne. În ultima vreme au apărut tot soiul de aditivi care n-au fost testaţi îndeajuns toxicologic, dar pe care producătorii au început să-i folosească intens. Dintre cei mai utilizaţi sunt fosfaţii care, în exces, împiedică fixarea calciului in oase.
Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru copii!

În plus, potenţiatorii de aromă, care se regăsesc chiar şi in specialităţile mai scumpe de carne, provoacă un apetit ridicat sau dependentă. Glutamatul monosodic, E 621 dă un gust foarte bun. Stimulează pofta şi te face să mănânci încontinuu.

Efectul nu este imediat, dar mâncând şi măncănd duce la obezitate.

Citeste continuarea…

Pagina 1 | Pagina 2 |

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

12 Comentarii

  1. cosming

    Eu am renuntat la mezeluri de cateva luni bune pe considerentele amintite in articol.

    Daca am chef sa mananc carne imi cumpar direct carne de la macelarie – NU de la super market.

    Efectele sunt ca fac economii si ma simt mult mai bine.

  2. tu vorbesti mortaciune?

    daca un cadavru viu ca mencinicposchi a ajuns sa ne dea lectii de sanatate, am ajuns rau. cine vrea sa ajunga sa arate ca asta? individul uita sa spuna ca el cu manuta lui a aprobat folosirea tuturor acelor E-uri in mezeluri. el uita sa spuna ca a uitat cu buna stiinta sa limiteze folosirea ingredientelor vegetale in mezeluri, pentru ca dansul promoveaza agresiv soia. o face oare dezinteresat, sau are cota parte?
    daca era asa de interesat de sanatatea noastra, si mai ales de informarea consumatorilor, ar fi promovat o lege simpla: pe fiecare preparat din carne sa scrie cate grame de carne sau folosit pentru 100 de grame de produs finit. asa ar afla tot prostul ca pentru 100 grame salam Sibiu se folosesc 200 grame de carne cel putin, la 100 de grame de parizer unii folosesc doar 30 de grame de carne, iar la muschiul file (sic) 100 de grame de produs finit se obtin uneori din 60 de grame de cotlet!
    pentru ca e greu sa tineti minte toate acestea, va sugerez altceva. carnea cruda macra are 20 % proteina. in functie de aceasta valoare, comparati continutul in proteina al mezelului cu 20 si veti sti ca un mezel cu 30% proteina este un produs valoros, in timp ce unul cu doar 10% proteina este foarte slab calitativ.
    il invit deci pe “domnul” mencinicopschi sa isi manance singur mezelurile care contin mai multa soia decat carne, iar pe cititorii care au ceva in cap sa isi foloseasca ratiunea si sa aleaga mezelurile care merita sa ne rasfete simturile si sa ne hraneasca trupurile.

  3. Ioana

    Eu cred ceea ce spune Dnul Dr. Gheorghe Mencinicopschi si cred ca cel ce a postat mai sus este un producator de mezeluri. Nu inteleg cum pot exista astfel de producatori care pun in alimente substante chimice ce declanseaza cancerul.

  4. Boier Bibescu

    citez din ce a scris
    “asa ar afla tot prostul ca pentru 100 grame salam Sibiu se folosesc 200 grame de carne cel putin”
    Asa ca imi permit sa intreb, care atarna mai mult la cantar
    1 kg de pene
    sau
    1 kg de fier

  5. jean

    Mare adevar graieste. Si noi am renuntat de cateva luni bune sa mai dam preturi fabuloase pe toate chimicalele. A ajuns kg de crenwust pt copii ( cica din piept de pui ) 28 lei. O gramada de bani , plus ca au o gramada de e-uri si alte prostii chimice. Bunica a trait la tara si a mancat ce a avut in batatura si uite a murit la 91 de ani. Eu daca apuc 50 zic merci.

  6. tu vorbesti mortaciune - pentru ioana

    draga ioana, nu sunt producator de mezeluri, ci de carne. si mi-e ciuda sa il vad pe mosul ala ramolit si senil cum ne invata pe noi cat de rele sunt chestiile pe care EL cu mana lui le-a aprobat pentru a fi introduse in preparatele de carne! cand a semnat aprobarile nu stia ca sunt cancerigene, sau atunci conta mai mult cu cat a fost “motivat” sa semneze?
    tu l-ai vazut pe mencinicorupschi filmat cu camera ascunsa cand isi facea cumparaturile?

  7. Dinu

    “Fa ce zice popa nu ce face popa”

  8. pentru boier bibescu

    asa, ca pentru mintea boierului: din 200 de grame de carne in urma unui proces specific de uscare, dupa aproximativ 3 luni, raman 100 de grame de salam de sibiu.

    la parizer, treaba sta asa: se folosesc 30 de grame de carne, ceva slanina, multa soia de-a lui mencinicorupschi si o gramada de apa, iar dupa aproximativ 6 ore ai deja 100 de grame de parizer.

    dar, boierule, pe tine te-as sfatui sa mananci in continuare parizer!

  9. Pr.Gabriel

    Am stat de vorba, nu de prea mult timp, cu un patron care are macelarie si imi spunea ca in Bucuresti marea problema e cu deratizarea, si anume ca echipele de deratizare nu mai fac fata, deoarece sobolanii simt mirosul sangelui cald de la 3 km, si cand vin oamenii de interventie cu deratizarea, acestia se ascund, dar mai sare cate unul in malaxor, negasind unde sa sara si se amesteca cu carnea de acolo.. iar lucrul acesta se intampla aproape zilnic…iar problema asta, intampina multe carmangerii din capitala.
    Stiu ca el nu manca mezeluri din cauza acestor probleme de igienizare intalnite in macelarii.
    La urma urmei, trebuie sa ne ferim cat mai mult de carnuri pt. o viata mult mai curata si mai linistita.

  10. Edi

    Nenea gabriel… daca matale ai pus botul la minciuna cu soarecii esti prostut. Fiti sigur ca se poate intampla odata la 10 ani, dar ca si orice alt lucru ciudat. Parerea mea despre subiect este : vreti mezeluri de calitate, alegeti-le pe cele scumpe. Si nu va mai lasati prostiti de E-uri. Un produs cu 2 E-uri nu este neaparat nociv. Luati si cititi ce sunt alea E-uri si veti vedea ca sunt necesare pentru a face industrie. Vreti manufactura ? Mergeti la un macelar local si cumparati salam care arata ca un rahat impachetat, fara aditivi care sa ii mentina culoarea si fara sare ca e si aceea din categoria E-urilor si chiar si atunci va puteti confrunta cu un salam vechi sau facut din carne veche, din cauza lipsei de rulaj. Nu are cum o firma de la 100-500 km departare sa va trimita salam bun fara ceva care sa il conserve. Pe scurt daca aveti utilaje acasa, sa va faceti singuri salamuri. Daca nu, mergeti la un rahat de firma care sustine sus si tare ca vinde produse Bucovinene sau traditionale sau taranesti si amagiti-va ca sunt naturale. Nimic din ce se vinde in comert nu e suta la suta natural. Inca un sfat ! Evitati supermarketurile si megaoferte gen parizer la 6 lei/kg. De ce zic ? Carne de calitate medie 12 lei/kg, membrana si eticheta 1 leu/kg, soia 8 lei/kg, munca, oameni, energie, gaz, apa, transport, adaos producator, adaos supermarket, TVA 24%, etc. Toate astea printr-o formula magica fac 6 lei. VOI SUNTETI VINOVATI PT CA SUNTETI IGNORANTI ! Stiti ce fac eu ? Mananc putin si bun(un pic mai scump)

  11. Alexandru Nicolae

    Domnul Menci e si el om tot ca noi, a participat si la binele nostru dar nu uitati ca e si el om tot ca noi nu trebuie sa.l judecam! Puterea de.a da legi nu vine de la el sau o semnatura de.a lui nu uitati toti suntem responsabili si avem intro masura putere!

  12. cristian

    fratilor problema e la mintea prostului si sta asa :

    pe piata se vand mezeluri de toate natiile, felurile, formele si gusturile , noi avem de ales ca deh gama e variata de la salamul cica ( sibiu desi nu cred ca mai e nici urma de sibiu in el ) pana la renumita mortadela ( suna bine nu ?? plina de sanatate)
    Solutia gasita de mine e asta : se ia jumate de salariu ( circa 400/ 600 ron ) si se cumpa un porc mic de lapte ca vorba aia tot norodul are o matusa ,bunica ruda ceva la tara, apoi se mai baga pe timp de 8 luni inca 600/800 ron in fundulu lui sa se faca mare si durduliu si gata problema avem carne proaspata facem si toba si un carnat bun o sunculita cu boia un caltabos , punem si ceva carne de fruiptura la congelator si uite asa mananci carne curata si buna un an intreg fara sa mai suferiti ca e kg de salam prea scump si nu va permiteti

    si faceti un calcul mic investiti undeva la 1200 ron si mancati un an numai carne aleasa

    cata carne iei din ( care -fura )de 1200 lei si ce calitate are????
    e bun pontul este ?? in episodul urmator va explic cum sta treaba cu oaia si viteaua

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

do carb blockers help you lose weight canned kidney beans cooked garcinia cambogia extract hi health garcinia cambogia cleanse side effects natural garcinia cambogia dischem white beans scd diet garcinia cambogia plus phone number whole body garcinia cambogia sold in canada diet garcinia cambogia dr oz pure garcinia cambogia use pure garcinia cambogia jean coutu pure garcinia cambogia extract liquid white bean extract pregnancy does garcinia cambogia expire are canned red kidney beans gluten free garcinia cambogia weight loss side effects garcinia cambogia fruit picture miracle garcinia cambogia directions where to buy garcinia cambogia extract in the philippines garcinia cambogia side effects bloating healthy complex carbohydrates what garcinia cambogia brand to buy white kidney bean extract as carb blocker miracle garcinia cambogia instructions just potent garcinia cambogia ingredients white kidney bean extract weight loss results garcinia cambogia how much hca is garcinia cambogia or raspberry ketone better pure white bean extract dr oz free sample bottle of garcinia cambogia carb blockers wikipedia white kidney beans in gujarati garcinia cambogia extract with 50 hca and potassium garcinia cambogia weight loss benefits advocare 24 day challenge complex carbohydrates white kidney bean extract safety carb blocker tea concentrate garcinia cambogia real fruit white kidney bean extract liquid form garcinia cambogia extract dosage forever garcinia plus ireland pasta w white beans white kidney beans india tea with garcinia cambogia jw garcinia cambogiahca fat burner xl s carb blocker pret garcinia cambogia for weight loss cvs white kidney bean extract mayo clinic list of foods with complex carbohydrates garcinia cambogia extract hca reviews carb blockers wikipedia white kidney beans cooking time dr oz garcinia cambogia coffee does garcinia cambogia expire kidney beans jacket potato red kidney beans recipe what do you eat on the garcinia cambogia diet pure garcinia cambogia veggie capsules carb blocker xls side effects kidney beans slow cooker recipes white kidney bean extract online how to cook white beans in a slow cooker garcinia cambogia review gnc best carb blocker weight loss pills reviews on verified garcinia cambogia garcinia cambogia select ingredients will i lose weight if i just eat beans on toast which brand of garcinia cambogia works best what part of the plant is a kidney bean pure garcinia cambogia vs raspberry ketone