Proiecte şi discuţii privind regionalizarea în perioada 2010-2013

Discuţiile despre regionalizare au început în 2011 dar au fost reluate în contextul alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, când USL a readus în dezbatere regionalizarea, incluzând în programul său de guvernare şi înfiinţarea regiunilor, ca un nou nivel administrativ, cu păstrarea judeţelor actuale.

  • Discuţii pe marginea regionalizării: 2011-2013

În iunie 2011, PDL şi premierul de la acea vreme, Emil Boc, au vorbit despre necesitatea regionalizării României şi despre posibilitatea ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe un proiect de regionalizare, care urma să reorganizeze România în opt judeţe mari, corespunzătoare celor opt regiuni de dezvoltare actuale. Atribuţiile pe care în prezent le au consiliile judeţene sau serviciile deconcentrate ale ministerelor urmau a fi preluate de către primării iar consiliile judeţene nou create urmau să aibă doar atribuţii în domeniul dezvoltării regionale. Deşi reprezentanţi ai PDL şi premierul Emil Boc au făcut declaraţii despre o posibilă reorganizare administrativ-teritorială a României, Guvernul de la acea vreme nu a prezentat un proiect de lege în acest sens.

Ca răspuns la anunţul PDL privind regionalizarea, la 11 iunie 2011, USL a lansat propriul proiect de reorganizare administrativ-teritorială, care propunea menţinerea celor 41 de judeţe actuale şi înfiinţarea unui alt nivel administrativ, acela al regiunilor. Modelul USL de regionalizare presupunea şi înfiinţarea unor instituţii noi: Consiliul Regional – Executivul regional condus de un preşedinte ales; transformarea Senatului într-o cameră a puterilor locale; apariţia Curţilor de Apel regionale.
Discuţiile despre regionalizare au fost însă abandonate în a doua parte a anului 2011.

În contextul alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, USL a readus în discuţie regionalizarea, incluzând în programul său de guvernare şi înfiinţarea regiunilor, ca un nou nivel administrativ, cu păstrarea judeţelor actuale. Discuţiile privind regionalizarea au fost reluate în 2013, după ce USL a preluat guvernarea. La 11 februarie 2013, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), Liviu Dragnea, a declarat că proiectul regionalizării României este în plină elaborare la Ministerul Dezvoltării. ”Nu există la această oră un proiect oficial de regionalizare a României. (…) Numărul regiunilor, desenul regiunilor, competenţele care vor fi acordate regiunilor (…) vor fi rezultatul final al unui proces amplu de analiză, de câteva luni de zile”, a precizat Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, viceprim-ministru, ministrul MDRAP Liviu Dragnea a subliniat la aceeaşi dată că întregul proces de reorganizare administrativ-teritorială trebuie să se încheie în 2013, pentru ca regiunile să fie funcţionale şi să poată accesa proiecte odată cu începerea noului exerciţiu bugetar european 2014-2020.
La 20 februarie 2013, vicepremierul şi ministrul MDRAP, Liviu Dragnea, a anunţat că a început procesul de regionalizare/descentralizare, pe care l-a calificat ca fiind unul dintre cele mai mari proiecte ale României după 1989.

Liviu Dragnea a mai spus, la 20 februarie 2013, că printre principiile care vor sta la baza procesului de regionalizare se numără: principiul subsidiarităţii, care constă în exercitarea competenţelor de către autorităţile administrative locale situate la nivelul administrativ cel mai aproape de cetăţean; principiul asigurării resurselor integrale pentru exercitarea competenţelor transferate; principiul responsabilităţii autorităţilor administraţiei publice şi regionale în raport cu competenţele şi cu competenţele şi atribuţiile pe care le vor avea; principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, bazat pe criterii şi reguli obiective; principiul echităţii, care implică asigurarea accesului tuturor cetăţenilor la serviciile publice şi de utilitate publică; principiul democraţiei participative; principiul cheltuirii eficiente a resurselor financiare.
Potrivit lui Liviu Dragnea, vor exista două mari “corpuri”, care vor asigura cadrul organizatoric al procesului de regionalizare: un Consiliu consultativ pentru regionalizare şi un Comitet tehnic interministerial care va fi condus de ministrul Dezvoltării Regionale. Consiliul consultativ pentru regionalizare este un organism cu rol strategic, care va propune profilul viitoarelor regiuni administrative-teritoriale şi va funcţiona pe trei paliere de expertiză: un grup de lucru academic care va cuprinde 10 personalităţi din mediul universitar şi academic, specialişti în sociologie, urbanism, amenajarea teritoriului; un grup de lucru format din parlamentari şi aleşi locali; un grup de lucru al societăţii civile, alcătuit din reprezentanţi ai principalelor patronate, sindicate şi ONG-uri. Comitetul tehnic interministerial pentru descentralizare şi regionalizare va fi format din toate ministerele implicate în descentralizarea unor competenţe către nivel regional, cu rolul principal de a transpune în acte normative şi de a operaţionaliza toate strategiile şi propunerile formulate de Consiliul consultativ.

În privinţa modului de realizare a regionalizării, varianta cea mai des adusă în discuţie recent de către liderii USL este împărţirea administrativă a României în opt regiuni, pe structura actualelor regiuni de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Centru, Nord-Vest, Bucureşti-Ilfov.

La 25 noiembrie 2012, premierul Victor Ponta declara că varianta USL de regionalizare, cu cele 8 actuale regiuni economice de dezvoltare nu este cea mai bună, dar este cea mai posibilă. “In cazul în care deschidem cutia renegocierilor nu cred că o mai terminam niciodată. Măcar cele opt regiuni funcţionează ca regiuni de dezvoltare. Avem Agenţiile de Dezvoltare Regională care pot funcţiona ca aparat tehnic al regiunii. Asta e propunerea noastră. Nu e bătută în cuie”, a spus Victor Ponta.
În perioada decembrie 2012 – februarie 2013, USL a vehiculat în spaţiul public mai multe variante de proiecte, niciunul însă nu a fost asumat de Guvern.

Proiectul lansat de USL, în mai 2011, prevedea înfiinţarea a opt regiuni care vor fi şi parlamente regionale (un nou nivel administrativ), cu păstrarea celor 41 de judeţe actuale. Cele 8 regiuni corespund actualelor regiuni economice de dezvoltare: Nord-Est, Sud-Est, Sud, Sud-Vest, Vest, Centru, Nord-Vest, Bucureşti-Ilfov. Modelul USL de regionalizare prevedea totodată înfiinţarea unor instituţii noi: Consiliul Regional – Executivul regional condus de un preşedinte ales; transformarea Senatului într-o cameră a puterilor locale; apariţia Curţilor de Apel regionale. Aceste modificări erau prevăzute a se face etapizat până în 2016.

  • Calendarul regionalizării în viziunea USL: 2013

Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a precizat, la 11 februarie 2013, că în septembrie 2013 ar trebuie să se organizeze referendumul pentru revizuirea Constituţiei, care va include şi regiunile ca unităţi administrativ-teritoriale cu personalitate juridică.

Liviu Dragnea a mai precizat că până în luna decembrie 2013, regiunile vor fi valide, prin trecerea prin Parlament a actelor normative de implementare a regionalizării.
La 12 februarie 2012, ministrul Liviu Dragnea a reiterat intenţia ca, până la sfârşitul anului 2013, fiecare regiune să beneficieze de structuri de conducere cu mandat de 3 ani, în prima fază, urmând ca, în anul 2016, conducerile regiunilor să fie alese odată cu autorităţile publice locale.

  • Proiectul UDMR din 2009: 16 microregiuni şi 5 macroregiuni fără personalitate juridică

Parlamentarii UDMR au depus la Senat un proiect de lege privind împărţirea României în 16 microregiuni încă din septembrie 2009. Aceste 16 microregiuni urmează să fie grupate la rândul lor în 5 macro regiuni. Microregiunea cu numărul 14 este formată din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş adică Ţinutul Secuiesc, şi alături de judeţele Bihor, Satu Mare şi Maramureş formează macroregiunea 5, colorată în roşu pe hartă sub forma unui triunghi cu baza către graniţa Ungariei.

Cele cinci macroregiuni din proiectul UDMR sunt următoarele: Macroregiunea I: Moldova plus Brăila şi Buzău; Macroregiunea II: de la Tulcea şi Constanţa şi până la Drobeta-Turnu Severin (partea de sud a Munteniei şi Olteniei) până la Dunăre, inclusiv Bucureştiul; Macroregiunea III: partea de nord a Munteniei şi Olteniei (Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea şi Gorj); Macroregiunea IV: Banatul, plus partea de sud a Transilvaniei (Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov); Macroregiunea V: partea de Nord şi Est a Transilvaniei, de la Covasna şi Harghita până în Bihor, Satu Mare şi Maramureş.

Propunerea legislativă a UDMR a fost iniţiată la 2 septembrie 2009 şi vizează modificarea şi completarea Legii nr.315/2004 privind dezvoltarea regională în România. Legea nr.315/2004 a abrogat Legea nr. 151/1998, care a stabilit pentru prima dată actualele regiuni de dezvoltare ale României.

La 10 februarie 2010, propunerea a trecut de Senat prin adoptare tacită iar în prezent se află la Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare de la Camera Deputaţilor. Camera Deputaţilor este for decizional.

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat, la 13 februarie 2013, că proiectul USL care vizează împărţirea administrativ-teritorială în opt regiuni este un “eşec”. Kelemen Hunor a mai spus că, începând din 20 februarie, Uniunea va avea consultări cu structurile administrative locale pe acest subiect, urmând ca până în luna aprilie să prezinte propria variantă de regionalizare.

  • Proiectul PDL din 2011: opt judeţe mari cu personalitate juridică şi desfiinţarea celor 41 de judeţe

Proiectul de reorganizare administrativă anunţat de PDL, la 11 iunie 2011, viza desfiinţarea actualelor judeţe şi înfiinţarea a opt judeţe mari (megajudeţe, echivalentul regiunilor în varianta USL), susţinându-se că astfel nu este nevoie de modificarea Constituţiei.

Cele opt megajudeţe din proiectul PDL urmau să fie trasate conform delimitării actualelor regiuni de dezvoltare regională a României: Regiunea Nord-Est, Regiunea Sud-Est, Regiunea Sud, Regiunea Sud-Vest, Regiunea Vest, Regiunea Nord-Vest şi Regiunea Centru, Regiunea Bucureşti-Ilfov.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, la 17 ianuarie 2013, că partidul pe care îl conduce nu este de acord cu modelul de regionalizare avut în vedere de USL şi aşteaptă să vadă clar intenţiile Guvernului pe această temă, pentru că simpla împărţire a ţării pe opt regiuni nu este viabilă fără o reorganizare administrativ-teritorială, a declarat liderul democrat-liberalilor.

“Susţinem ideea de regionalizare, dar proiectul USL, nu.(…) Deci, aşa cum sunt ele creionate acum nu susţinem, pentru că aceste regiuni nu au nimic unele cu altele şi sunt unele dintre ele mult prea mari, vizavi de tot ceea ce înseamnă obligaţia şi posibilitatea lor de a contribui la dezvoltarea regională a zonelor respective. Am dat exemplu Moldova, cu patru milioane de oameni. Unde aţi mai văzut euroregiune cu patru milioane de oameni? Pe de altă parte trebuie să ţinem cont şi de tradiţiile istorice”, a declarat Blaga, întrebat dacă PDL susţine modelul de regionalizare a ţării cu opt regiuni anunţat de premierul Ponta.

  • Cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, fără personalitate juridică, înfiinţate în 1998

Actualele regiuni de dezvoltare au fost create prin Legea nr. 151/1998 privind dezvoltarea regională a României şi sunt entităţi fără personalitate juridică, formate prin asocierea consiliilor judeţene din România, pentru a coordona dezvoltarea regională necesară pentru ca România să adere la Uniunea Europeană. Regiunile de dezvoltare nu sunt unităţi administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridică, fiind rezultatul unui acord liber între consiliile judeţene şi cele locale. Funcţia lor era de a aloca fondurile PHARE de la UE, pentru dezvoltare regională, şi de a interpreta şi cerceta statistici regionale. De asemenea, regiunile de dezvoltare coordonează proiecte infrastructurale regionale şi au devenit membre ale Comitetului Regiunilor când România a aderat la UE, în 2007.

Cele opt regiuni de dezvoltare actuale sunt: Regiunea Nord-Est (Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui); Regiunea Sud-Est (Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomiţa); Regiunea Sud (Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Bucureşti, Ilfov, Teleorman); Regiunea Sud-Vest (Vâlcea, Olt, Dolj, Gorj, Mehedinţi); Regiunea Vest (Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Arad); Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Sălaj, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud); Regiunea Centru (Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Braşov, Alba), Regiunea Bucureşti-Ilfov.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Ne-evaluat încă)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

super garcinia cambogia side effects reviews on garcinia cambogia from walmart is garcinia cambogia safe for epileptics garcinia cambogia extract pure whole foods how to take garcinia cambogia the right way carb blocker reviews what is a white kidney bean called how does garcinia cambogia work are kidney beans a vegetable what are white kidney beans green coffee bean extract and raspberry ketones garcinia cambogia hca nz complex carbohydrates provide the body with long lasting energy how much hydroxycitric acid should be in garcinia cambogia how long can you take carb blockers what beans help you lose weight are dark red kidney beans gluten free best phytoceramides supplements garcinia cambogia plus weight loss supplement whole body garcinia cambogia free trial ingredients of garcinia cambogia select garcinia cambogia is it working white kidney bean brownie how to take garcinia cambogia for weight loss white kidney bean holland barrett white kidney side effects where to buy garcinia cambogia extract 1500 mg healthy complex carbohydrates egg white and beans diet garcinia extract para que serve how long do i cook kidney beans hca max garcinia cambogia how many carbs does natrol carb intercept block doctors select nutraceuticals weight loss 4 with garcinia cambogia how long will it take to lose weight with garcinia cambogia can you take other diet pills with garcinia cambogia do you need to wash canned kidney beans garcinia extract and colon cleanse diet garcinia cambogia genesis today carb blocker appetite suppressant is garcinia cambogia safe in breastfeeding pure garcinia cambogia extract before and after pictures nutritional value of dark red kidney beans white kidney beans weight loss healthy complex carbohydrates zinc white bean extract rice and beans weight loss diet complex carbohydrates quizlet kidney beans vs black beans taste garcinia cambogia extract pure vitamin world ihealth garcinia cambogia pure 400mg review free sample bottle of garcinia cambogia garcinia cambogia pure select garcinia cambogia with hca reviews thermogenics carb blocker 3 reviews garcinia cambogia ultra side effects garcinia cambogia top brands kidney beans nutrition white bean extract for weight loss white beans lima beans carb blocker livestrong white kidney bean extract reviews what are borlotti beans jw garcinia cambogiahca fat burner garcinia cambogia dr oz part 2 of natural garcinia cambogia phaseolus vulgaris leucoagglutinin green coffee plus carbohydrates in edamame beans white kidney bean tacos side effects of xls medical carb blocker canned kidney beans natural garcinia side effects carb blocker appetite suppressant white bean extract side effects does slendera pure garcinia cambogia work garcinia cambogia diet supplement reviews kidney beans urdu how to cook white beans in a slow cooker pure health brand garcinia cambogia reviews where to buy phytoceramide plant derived does garcinia cambogia affect kidneys pure garcinia cambogia diet plan 5 specific plant sources of complex carbohydrates garcinia cambogia formula does it really work jw garcinia plus review nutrilite carb blocker 2 side effects what is a total complex carbohydrates garcinia cambogia extract genesis today reviews the doctors garcinia cambogia large white kidney beans recipes phytoceramides supplements where to buy green coffee maker slim 700 carb and sugar blocker carb intercept with phase 2 natural garcinia cambogia testimonials how soon will i see results from garcinia cambogia whole body garcinia cambogia price advanced garcinia cambogia diet white bean extract amazon where can i find garcinia cambogia pro white pinto beans is garcinia cambogia safe to take lose weight with refried beans can eating rice and beans help you lose weight garcinia cambogia extract pure for sale phaseolus vulgaris weight gain garcinia cambogia tea bags side effects of pure garcinia cambogia best beans to loss weight whole body garcinia cambogia ingredients garcinia cambogia vs tamarind buy white kidney beans does garcinia cambogia work if you drink alcohol carbohydrates in pinto beans garcinia cambogia fruit at whole foods garcinia fruit extract 500 mg garcinia cambogia wikipedia garcinia cambogia extract extreme white kidney bean extract weight loss results phytoceramides skin therapy when should you eat complex carbohydrates life extension skin restoring 350mg phytoceramide garcinia cambogia extract australia reviews how do you cook white beans white kidney beans for sale no results from garcinia cambogia large white bean does garcinia cambogia affect kidneys white beans used in chili buy white kidney bean extract australia review of original garcinia cambogia phytoceramides skin care garcinia cambogia for weight loss at walmart how to take rightway garcinia cambogia what is the best carb blocker weight loss with green coffee beans garcinia cambogia extract max garcinia cambogia dosage when to take is garcinia cambogia safe for liver phytoceramide without gluten do kidney beans have vitamin k can you eat canned kidney beans raw purchase phytoceramide pills garcinia cambogia uses white beans recipe southern garcinia wow diet pure garcinia cambogia las vegas what are kidney beans what to do with canned kidney beans nutrigold garcinia cambogia in australia white kidney bean carb intercept kidney bean extract carb blockers wiki what is garcinia cambogia supplement wie verwende ich advanced garcinia cambogia garcinia cambogia diet schedule usn fat blocker tablets all natural garcinia cambogia.com black bean extract health benefits natural fat blocker pills pure garcinia cambogia in cvs garcinia cambogia extract pure appetite suppressant phytoceramide pills 350 mg garcinia maintaining weight loss after garcinia cambogia white kidney beans lima beans white rice and black beans diet white kidney bean natrol garcinia cambogia 60 hca side effects how to take natural garcinia cambogia canned kidney beans ingredients green coffee 1000 phytoceramides with rice good sources of complex carbohydrates phytoceramides warning green coffee extract vs garcinia cambogia where can you buy garcinia cambogia in new zealand is canned kidney beans good for you phytoceramides safe to take white bean carb blocker garcinia cambogia pure nature garcinia cambogia with natural green cleanse easy recipes with white kidney beans refried beans recipe using canned kidney beans carb blockers mayo clinic garcinia cambogia rush reviews where can i buy pure garcinia cambogia extract what side effects does garcinia cambogia have dried kidney beans vs canned kidney beans phytoceramide pills plant based hca garcinia cambogia tropfen erfahrungen garcinia cambogia plus detox garcinia cambogia vs hca pure garcinia cambogia and safer colon is garcinia cambogia safe for hypertension canned kidney beans for baby naturewise garcinia cambogia extract review how to take natural garcinia cambogia what does garcinia cambogia fruit taste like white beans zucchini where can i buy whole body research garcinia cambogia does garcinia cambogia work better with a colon cleanse carb intercept natrol reviews va benefits for kidney stones how much garcinia cambogia should you take for weight loss white kidney bean extract and oprah complex carbohydrates good or bad how long does it take to lose weight with green coffee beans do black beans cause kidney stonesdo black beans help lose weight white kidney bean extract gas difference between black beans and red kidney beans what does complex carbohydrates mean garcinia cambogia philippines mangosteen kidney beans vs black beans how to make baked beans with canned kidney beans pure white kidney bean pills white kidney beans gluten free garcinia cambogia supplement uk is garcinia cambogia xt safe carbohydrates in northern beans known side effects of garcinia cambogia where can i get garcinia cambogia extract simple or complex carbohydrates side effects of xtreme garcinia cambogia 10 complex carbohydrates garcinia cambogia hca capsules buy pure garcinia cambogia australia does garcinia cambogia affect high blood pressure original garcinia cambogia fruit what is a kidney bean white beans how to cook advanced garcinia cambogia results garcinia cambogia extract and natural colon cleanse benefits yoga for kidney stones pure white kidney bean pills white beans dried white kidney bean recipe soup white kidney bean holland barrett garcinia cambogia extract made in usa garcinia cambogia extract dosage where to buy phase 2 white kidney bean extract miracle garcinia cambogia on dr oz 100 pure garcinia cambogia extract with hca reviews carbohydrates in pinto beans phytoceramide deva garcinia trim side effects what to do with canned kidney beans rice and beans diet weight loss pure garcinia cambogia extract effects