Dedesubturile necurate ale afacerii “Roşia Montana”. Un nume controversat: Vasile (Frank) Timiş

Motto: “Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă.” (Octavian Goga)

Roşia Montana – un nume care a învrăjbit România. Nu pentru că cineva se opune ca exploatarea de acolo să reintre în funcţiune, ci pentru că populaţia României a început să se sature să vadă bogăţiile naţionale cum umplu buzunarele străinilor. Cazul cel mai cunoscut este cel al Petrom care a fost preluat de OMV cu tot cu rezervele strategice ale României, astfel încât, acum, ne place/nu ne place, dansăm după cum cântă cei de la Viena.

Din păcate, lista privatizărilor făcute după ureche sau în funcţie de interesele unui grup sau altul (lumea arată cu degetul către politicieni, dar sunt şi alte categorii care nu s-au sfiit să profite de pe urma unor astfel de „oportunităţi”) este mult prea lungă pentru a o putea măcar prezenţa în câteva rânduri.

Astfel încât, în cele ce urmează, ne-am propus să disecăm cazul care face furori în presa românească a ultimelor săptămâni: Roşia Montana.

Dănuţ Dudu

 

  • Patrimoniu istoric sau oportunitate economică?

Istoria exploatării de la Roşia Montana îşi are rădăcini în perioada imperiului Roman, perioadă în care aurul de aici a luat drumul Romei întreţinând o lungă perioadă de timp bunăstarea imperiului. Situaţia este menţionată şi în ultimul raport tehnic elaborat în 2012 de SRK Consulting pentru Gabriel Resources Ltd referitor la proiectul de exploatare a aurului şi argintului de la Roşia Montana.

Conform raportului, exploatarea a fost reluată în perioada Imperiului Austro-Ungar începând cu finalul secolului 17 şi până în 1918, iar apoi a fost continuată de statul român.

“Venele de cuarț de înaltă calitate și brecii de la Cetate și Cârnic au fost exploatate la suprafață și într-o măsură limitată din subteran în timpul dominaţiei romane, dezvoltarea exploatării subterane și vârful producției de aur a fost înregistrată în timpul administrației austro-ungară. Minele subterane mai moderne au fost efectuate de către statul Român la începutul anilor 1960, continuând până în 1985” se menţionează în respectivul raport.

În ceea ce priveşte perioada modernă cei de la SRK Consulting susţin că” în 1970, exploatarea în carieră a început de la Cetate”, extragerea minereului fiind extinsă apoi către sud-vest, activitate ce a fost abandonată în 2006. De asemenea, puţuri de exploatare au fost deschise în perioada 2000-2004 şi la Cârnic.

În aceste condiţii, este evident că zona de la Roşia Montana are certe valenţe istorice, recunoscute şi în raportul rezidenţial din 2008 intitulat „Patrimoniul construit şi natural al României în pericol – Măsuri prioritare de protecţie, o ilustrare a stării de fapt” unde există nu mai puţin de 12 referinţe la Roşia Montana.

Astfel, în cadrul capitolului 3 – „Agresiuni conjugate” se menţiona:

Roşia Montană este unul dintre cele mai expresive şi mai cunoscute situri istorice din România, principalul centru minier de exploatare a aurului din Munţii Apuseni, cunoscut în Antichitatea romană sub numele de Alburnus Major, denumire transmisă de celebrele tăbliţe cerate descoperite în galeriile romane. Situl, cu valoare de peisaj cultural, cuprinde 43 de monumente istorice clasate, la care se adaugă numeroase alte zone arheologice, investigate sau doar reperate, ansambluri arhitectural urbanistice, construcţii izolate, lucrări tehnice complementare mineritului tradiţional şi două monumente ale naturii. (…) Roşia Montană este supusă astăzi unei ameninţări grave: reluarea la o scară mult mai mare exploatării miniere de suprafaţă, prin cianuri.

Situaţia Roşiei Montane exemplifică în cel mai înalt grad posibilitatea de atingere a securităţii naţionale prin distrugerea patrimoniului subteran şi suprateran (istoric şi natural), în numele unei investiţii economice prezentate ca unică variantă pentru o dezvoltare durabilă (s.n.). Demararea proiectului de exploatare a aurului, deocamdată suspendat, ar atrage după sine: distrugerea în totalitate a patrimoniului arheologic şi istoric, reprezentând argumente fundamentale ale istoriei şi identităţii naţionale; anularea mărturiilor diversităţii culturale şi a dreptului la memorie; o gravă atingere, pe termen lung, adusă mediului natural, precum şi pericolul unei catastrofe ecologice de proporţii (s.n.); distrugerea coeziunii sociale; anularea perspectivelor de ecologizare a zonei, într-un viitor previzibil şi a dezvoltării durabile a acesteia; distrugerea ireversibilă a unui peisaj cultural de prim ordin pentru România şi pentru patrimoniul cultural şi natural european”.

Ce valoare aveau în ochii politicienilor români aceste considerente? Să ne referim doar la comunicatul de presă din 26 oct 2006 al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ,emis în urma întâlnirii din 24.10.2006 cu reprezentanţii companiei Gabriel Roşia Montană, pentru a clarifica unele aspecte referitoare la proiectul minier de exploatare a aurului de la Roşia Montana.

“Cu privire la dezvoltarea durabilă, este foarte clar că aceasta nu poate să existe decât în condiţiile în care, din punct de vedere social, vor fi făcute progrese, din punct de vedere ecologic vor exista garanţii financiare clare cu privire la perioada post exploatare iar din punct de vedere economic, toate taxele de la exploatarea minieră până la vânzarea aurului sub formă de lingouri, la preţul cotat la Bursă, vor fi plătite în România, concluziona preşedintele comisiei, domnul Relu Fenechiu.

 

  • O naştere zbuciumată

La pagina 8 a ediţiei din 5 septembrie 1995 a cotidianului “Adevărul” apărea anunţul de mai jos conform căruia Regia Autonomă a Cuprului Deva (cea în subordinea în care se afla şi perimetrul minier de la Roşia Montana) intenţiona „constituirea unei societăţi mixte sau altă formă de asociere cu participare străina” având ca obiect de activitate „prelucrarea sterilelor cu conţinut de metale preţioase din iazuri de decantare vechi în producţia curentă, în două instalaţii a câte 1 milion tone/an la Roşia Montana şi Gurabarza-Brad”.

 

Sursa: www. Riseproject.ro

Interesant este că la acea dată era încă în vigoare Legea Minelor din 1924 (în 1995 fusese amendată doar Legea petrolului), situaţia de facto fiind recunoscută şi în raportul din 2012 a celor de la SRK Consulting, în care se evidenţia faptul că abia în” iunie 1998, guvernul român a adoptat o nouă lege a minelor, care prevedea, pentru prima dată (s.n.), că concesiuni de explorare și exploatare pot fi acordate atât entităţilor române, cât şi celor străine”.

Revenind la Legea din 1924, la articolul Art. 32. Se menţiona, fără echivoc: “Concesiunile (de exploatare n.n.) se acordă numai întreprinderilor constituite ca societăţi anonime miniere române (…) Capitalul societăţii va trebui să fie suficient pentru exploatarea concesiunii (…)”.

O prevedere care, de altfel, nu a fost încălcată decât într-un singur sens: societatea EuroGold Resources (din care a derivat actuala Roşia Montana Gold Corporation) era definită prin statul de înfiinţare ca „societate comercială pe acţiuni, persoană juridică română”. În ceea ce priveşte capitalul necesar… aici este cu totul altă poveste.

Mai mult, în proiectul contractului de societate care a dus la înființarea firmei mixte este menționat că firma Gabriel Resources, partenerul străin de la Roşia, a câştigat licitaţia având ca obiect procesarea iazurilor aurifere pe data de 4 septembrie 1995, adică cu o zi înainte să fie făcut anunţul din Adevărul.

Doi ani mai târziu, ca urmare a solicitării bursei, ajunge pe masa şefului de la acea vreme al Ministerului Industriilor şi Comerţului (MIC), Călin Popescu Tăriceanu, un document prin care acesta este înştiinţat că, începând cu data de 25 aprilie 1997, pe bursă de la Vancouver a început tranzacţionarea companiei Gabriel Resources Ltd.

Conform respectivului document pentru cotare ” compania Goepel Helds &Partners a făcut o evaluare a firmei Gabriel pe baza analizei valorii nete a activelor axată în principal pe mina Roşia Montana (s.n.). Din informaţiile primite rezultă că mina Roşia Montana a fost inclusă într-o companie mixtă care 80% aparţine lui Gabriel şi 20% Regiei Deva”.

Cum Regia Deva era în subordinea MIC, premierul era rugat ca prin Direcţia de Control să verifice „cine a aprobat constituirea unui companii mixte Regia Deva – Gabriel Resources în care să fie introdusă mina Roşia Montana, cine a evaluat capitalul minei Roşia Montana, dacă firma Gabriel a adus un aport de capital echivalent cu 80% din valoarea minei”.

Întrebări pertinente ce aveau la bază două anexe în care erau prezentate evoluţia acţionariatului la SC Roşia Montana Gold Corporation SA (RMGC), precum şi nota justificativă privind cooperarea dintre Regia Autonomă a Cuprului Deva şi Gabriel Resources. Nota, adresată directorului general pentru resurse minerale, Arcadi Minculov, din MIC avea, în plus, o mare carenţă: lipsa semnăturii celor de la ANRM.

Întrebările puse, la acea dată, de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Mihail Ianas, nu au rămas fără răspuns: Ministrul Tăriceanu îi aduce acestuia la cunoştinţa că “o astfel de companie nu s-a constituit şi nici o investigaţie în acest scop nu este necesară (…) România este deschisă oricăror investitori străini care doresc să aducă în ţara capital şi tehnologii performanţe, mai ales în domeniul minier, şi ne afirmăm toată disponibilitatea de a sprijini orice acţiuni de cooperare cu parteneri străini, cu condiţia respectării stricte a legislaţiei române”.

La câteva luni însă, în iunie 1997, Călin Popescu Tariceanu comunică ANRM acordul său pentru asocierea între Gabriel Resources şi RAC Deva, asociere care va purta numele de S.C. Roşia Montana Gold Corporation S.A. (RMGC).

Conform documentuluiCianura face legea la Roşia Montana prezentat de reprezentanţii revistei „22” în Camera Deputaţilor, managerul general al Gabriel Resources, Frank (Vasile) Timiş, era consultantul Partidului Democrat pentru întocmirea proiectului Legii Minelor 61/1998, al cărei scop declarat este acela de a promova şi reglementa investiţiile străine în sectorul minier din România. RAC Deva, cu numele schimbat în Minvest Deva, primeşte din partea ANRM licenţa de concesionare şi exploatare a minereurilor din perimetrul Roşiei Montane, având calitatea de titular, iar RMGC afiliat. Licenţa este ulterior transferată de la Minvest Deva către RMGC, în octombrie 2000.

Ambele Hotărâri de Guvern pentru aprobarea, respectiv transferul licenţei, sunt semnate de Radu Berceanu, ministru al Economiei şi Industriilor, la vremea respectivă. Probabil printr-o coincidenţă, Mihail Ianas devine administratorul pentru România al companiei Regal Petroleum, al cărei manager general este Frank Timiş.

Valurile iscate de solicitarea bursei din Vancouver au avut însă un alt rezultat surprinzător: actul adiţional din 08.05.2000 la licenţa de exploatare 47/1999 prin care, pentru asigurarea transferului de tehnologie necesar noii exploatări, compania afiliată (Gabriel Resources) se angajează să suporte, pe durata întregii licenţe (20 de ani), cheltuieli în valoare de 5.000 USD pentru specializarea personalului românesc din cadrul Regiei.

Pagina 1 | Pagina 2 |

 

1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Loading ... Loading ...
Trimite prin email Trimite prin email

Comentează acest articol

*

NOTA: Va rugam sa folositi un limbaj decent in comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul financiarul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Singles utah F an individual allele has more than one effect on the phenotype it is said to be green coffee dr oz video green mountain coffee jobs in knoxville tennessee Cuori solitari imdb green coffee limited green coffee bean 5000 mg Annunci 1200 spider Random chat names free trial for green coffee Maschi x filettare Meetic registrazione gratis Keen'v donner Annunci wedding planner Amore senza fine Airg chat not working Webchat your own modes prohibit you from sending that type of message green coffee diet pills green coffee complex reviews green coffee bean extract garcinia cambogia Building a online community kidney beans nutrition facts is green coffee bean really work Case singole in vendita ad aci s.antonio Your online chat name should never contain your full name 1 point Film anni 80 americani per ragazzi Chat roulette türkiye 18 Cerco ragazza seria per fidanzamento green wood coffee table Singole padova centro white beans Amigos chat en linea Chat video online green coffee beans for sale vancouver Anima gemella youtube dear jack C s t b champs sur marne 77 Roma chat zigo 1 chattan road glenferness midrand Tradire in vacanza Online community recruitment Annunci vendita iphone 4 milano Incontri scandicci Annunci torino piemonte Ragazzi rasati piacciono Amicizia lagaccio Meetic gratis aprile 2013 Peso maschio 5 mesi Aol chat rooms a s l Dating 7 years apart Chatroulette legend t shirt pure green coffee bean extract 800 mg dr oz Chat gratis senza registrazione mibbit Annunci gratuiti fano green coffee featured on dr oz pure green coffee bean pills 800 mg green mountain coffee french roast calories Teemaschine nestle Znc irc chat 1 serie ensino medio caderno do aluno volume 3 ingles Dire o non dire di un tradimento Chatrandom code 1 El punto 103 chat buy white kidney pills Free 1-800 chat line numbers Amore 70 anni Free chat line 757 green coffee bean extract pills dr oz Annunci web Case singole vendita padova Chat forums for the over 50's 7 donnas way coventry ri green coffee bean pills at cvs Chatroulette 800 Come faccio a trovare amici Chat giappone italia L dating scandal Chat online telecom leptin green coffee 800 recall green coffee beans price Bacheca annunci trentino Cerco ragazza alla pari londra green coffee advanced in stores C chat side effects of green coffee 800 Community season 5 episode 9 online O uomini e donne green coffee extract natural news 5 amici in comune Annunci di lavoro roma jobrapido Donne pitbull Russian dating sites photos 9gag green coffee bean extract on dr oz Conoscere ragazze e ragazzi giapponesi Rete di comunicazione a y Le chat courant chambre d'hote E dating tips Single yellow line what does it mean Chat cgi per over 40 green mountain k cup coffee caffeine content green coffee drink starbucks Gay chat 2p min Chat ragazzi 16 anni Un agenzia matrimoniale fellini Siti di incontro giovani Jiyeon video strip chat Dating millionaire Comunicazione obbligatoria intermittenti xml Nomi di chat italiane side effects of green coffee 800 kidney bean diet does green coffee have caffeine in it Chat gratis senza registrazione germania eagle coffee greenpoint Donne handicappate tavecchio A uomini e donne ciao gianni Viaggi organizzati per donne single Fisica o chimica 2x10 mentire e tradire Amicizia ritrovata canzoni Cerco ragazza alla pari a milano Airg chat software dr oz green coffee extract how much to take Giocattoli per ragazzi di 9 anni Amigos chat gratis español south african hoodia with green coffee extract reviews Chatenet usate a roma Si puo chattare gratis su zoosk Conoscere ragazze wechat Come si usa il trova amici su facebook Mipunto punto chat terraza Boston more than a feeling what is it about Annunci matrimoniali in veneto pure white kidney bean Annunci matrimoniali abruzzo green coffee bean extract at whole foods Chatroulette ipad 2 white kidney bean extract side effects green coffee beans gnc Chat gratis senza registrazione frosinone Dragon ball z movie son goku e i suoi amici ritornano green coffee bean extract at vitamin world Chat en papier pliage facile green tea caffeine coffee Foto donne legate e imbavagliate Chat gratuita bologna 7 comunicazione verbale Frasi per conoscere ragazze in chat buy green coffee bean extract reviews Social network business leptin green coffee 800 18 sachets 6 amore Se un'amicizia dura più di 7 anni Una ceres gratis a chi ha votato renzi buy white kidney pills Relazioni pratica forense Ithaca m66 super single 20 gauge value Foto ragazzi di colore Chatroulette n'existe plus Global q comunicaciones s.a Random russian kameralı chat green mountain coffee wallstreet online green door coffee table Free chat for your website green mountain coffee nutrition caffeine Gay chat minorenni Incontro garibaldi e vittorio emanuele Jak rysować w chatroulette Russian dating chat rooms Annunci gratis lavoro roma U with a single dot over it Incontriamoci là all'alba di un sogno leptin green coffee jakarta L'angolo dell'amicizia violetta 2 Amore qua testo Chat hot per ipad Le chat courant chambre d'hote Amici d italia green coffee bean thin diet Comunicazione 2 subappalto Chat gratis senza registrazione con cam anarchia coffee vs green tea in the morning dr oz show green coffee bean diet Siti simili a chatroulette senza registrazione Nirvana chat room caffeine from green coffee beans Zoda chatroulette 2 3 dating show green coffee diet on dr oz green coffee extract caffeine level Anima gemella zodiacale Amicizie bloccate su facebook per 30 giorni does green coffee bean extract really work to lose weight Donne libanesi Que significa r i p en ingles Parafrasi l'incontro tra ettore e andromaca dal verso 390 Incontriamoci pordenone 2012 green coffee 1000 ervaringen white kidney bean benefits green coffee extract diet dr oz green tea or coffee before workout Annunci animali bologna regalo Chat gratis senza registrazione toscana green coffee capsules ingredients leptin green coffee instructions Chat en linea en la k buena Condivisione foto windows 8 Annunci matrimoniali con numero di telefono Chatt times free press obituaries leptin green coffee 1000 instructions Foto ragazzi fuori M ebuddy chat Condivisione foto windows phone 6 chateau close hoppers crossing green coffee program reviews Big w online chat Siti di incontro yahoo Chat simili a ciao amigos N. chattopadhyay Consulenza tecnica d'ufficio infedele Amore yahoo Eight cards numbered 4 to 11 are placed in a hat and two of the cards are drawn at random Chat hotel green coffee bean online india Tagli capelli corti 2012 donne foto green coffee uk 9gag russian dating Capitulo 2 amor bravio V boffo relazioni educative tra comunicazione e cura Incontriitalia ecm Foto donne 1920 Comunica facile Amicizia massime Quiero hacer amigos por chat Foto x ragazzi Terra chat sala d amigos green coffee beans gnc Chatrandom napoli Siracusa incontri Amigos chat free Chat per ragazzi e ragazze Online dating a critical analysis from the perspective of psychological science Vincent t donnelly Chat senza registrazione 30 anni green cafe nyc 10022 Jobrapido inserire annunci gratis Escort 9500ix euro Chat libera palermo coffee vs green tea health How to start a chat with a random girl Java chat gratuita green coffee bean max melbourne